Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad är normalt väder?

VÄDERBITEN2012-08-23 09:35

Man hör meteorologer ofta säga att temperaturen är över eller under det normala. Ibland hör man också att det har regnat mer än normalt. Men vi talar sällan om vad för slags normalvärde vi använder vid jämförelsen. Ett normalvärde är ett jämförelsevärde eller ett referensvärde som dels används för att karakterisera en orts klimat, dels för att jämföra ett aktuellt värde med ett medelvärde beräknat från en lång följd av år. I början av 1900-talet enades man runt om i världen att 30 år var en lämplig längd att beräkna sådana normalvärden på och just nu används perioden 1961-1990. Temperaturmässigt så finns dygns- och månadsmedelvärden att jämföra mot men för nederbörden används bara månadsmedelvärden. Trots att de flesta av oss tycker att 30 år är en ganska lång tid så är det egentligen en för kort tid för att få fram stabila medelvärden för en plats. Detta gäller inte minst nederbörden som uppvisar stora variationer. Man kan tycka att det bör vara rätt vanligt att vädret är normalt men egentligen är det mycket sällan det inträffar. På Observatoriekullen i Stockholm har man mätt sen år 1786 och vid bara sju tillfällen har man haft normalt månadsväder, senast var juni 1964. I Göteborg var november 2007 en onormalt normal månad och det var första gången sen starten år 1859.

Meteorolog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om