Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spridning av radioaktiva ämnen i luft

VÄDERBITEN2014-01-01 12:18

Den 26 april 1986 klockan 01.23 lokal tid exploderade reaktorn Tjernobyl 4 och det följande dygnet släpptes mycket stora mängder radioaktiva ämnen ut. Vädret i området var lugnt och molnfritt vid olyckstillfället, men på hög höjd blåste kraftiga vindar från sydost. Explosionen och den efterföljande branden gjorde att de radioaktiva ämnena lyftes upp i luften, som högst 1500-2000 meter. En stor del av dem föll som stora partiklar i närheten av Tjernobyl, men en plym av radioaktiv gas och ytterst små partiklar fördes bort av sydostvindarna. På vissa håll gjorde regn att de radioaktiva partiklarna följde med regnvattnet någon centimeter ned i marken, våtdeposition. På andra håll föll partiklarna till marken, torrdeposition. Med hjälp av spridningsmodeller kan man beräkna transport, halter och nedfall av olika luftföroreningar som t ex kväve- och svavelföroreningar eller radioaktiva ämnen. På så sätt kan man skapa en bild över spridningen av luftföroreningar i ett land eller i en region. Den modell som ingår i SMHIs beredskap för kärnenergiolyckor i omvärlden samt för miljöövervakning kallas MATCH (Meso-scale Atmospheric Transport and CHemical model). För spridning av ämnen i havet, t ex i samband med oljeutsläpp, används en särskild oceanografisk modell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om