Slalom är något av det roligaste som finns tycker jag. Men det är inte helt ofarligt att åka, speciellt offpist. Det handlar inte bara om att man kan ramla och slå sig utan även om snölaviner.
Ett snötäcke byggs upp av olika snöfall under olika temperatur- och vindförhållanden. Så redan när snön lägger sig på marken bildas olika lager av skiftande konsistens och stabilitet. Snölagren förändras även med tiden när de sjunker ihop och när fukt tränger upp underifrån.
Det finns tre olika typer av laviner. Den första är snöflakslaviner som är den farligaste lavinen men även den vanligaste. Denna typ av lavin skapas när snötäcket spricker upp i stora flak över en hel bergssida. Flaket störtar ner för sluttningen i en hastighet upp emot 200 km/h.
Lössnölaviner skapas på branta sluttningar när det är kraftigt snöfall. Dessa laviner ökar i storlek under sin färd neråt och växer till en päronformad kägla. Snön ligger ofta i olika skikt som är mer eller mindre kompakta. Mellan de olika skikten kan det finnas ett instabilare skikt, ett glidlager, vilket är ett tunt lager porös snö eller rimfrost.
Det sista är slasklaviner som utlöses i bäckfåror under våren. Smältvattnet sätter snön i rörelse och drar gärna med sig stenar, grus eller ris.