Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snökanon

VÄDERBITEN2016-01-08 12:25

Nordostliga eller ostliga vindar för inte bara med sig kylan från Ryssland i dessa tider utan även en hel del snö till Östersjölandskapen. När snöfallet blir extra kraftigt och långvarigt brukar det kallas för en snökanon.

De uppstår när kalluft strömmar ut över öppet vatten, som såhär års fortfarande håller en relativt hög temperatur. Den stora temperaturkontrasten får stora mängder av vatten att avdunsta och bilda moln som nästan omedelbart, i och med att det är så pass kallt i luften, avger snö. Vindarna för sedan snöfallet in över land där det förstärks ytterligare. En tumregel för att en snökanon ska bildas är att luften på 1500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än vattnet. Ju längre sträcka luften fördas över öppet vatten desto kraftigare blir snöbyarna.

I Sverige är det vanligast med snökanoner längs kuststräckan från Hälsingland till Uppland och mellan Västervik och Mönsterås. Det här är ett fenomen som inte bara sker i Östersjön utan var som helst där kall luft strömmar över varmt vatten en tillräckligt lång sträcka. I Sverige kan snökanoner även förekomma över exempelvis Vänern och Vättern vid rätt vindriktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om