Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjösprång

väderbiten2016-05-17 10:40

Det är sällsynt men vid enstaka tillfällen har vattenståndet vid kusten varierat rejält under en kort tidsperiod. Fenomenet kallas för sjösprång men även om det påminner om en tsunami bildas de på olika sätt. En tsunami bildas av jordskalv på havsbottnen medan sjösprång beror på väderförhållanden. Det är mycket svårt att ge en prognos för sjösprång, då det finns en del villkor som måste uppfyllas samtidigt. För det första behövs en kallfront eller en åskfront och för det andra får inte djupet vara för stort samt att havsbottnen är ganska jämn. För att komplicera det hela ytterligare ska fronten röra sig med samma hastighet och riktning som vågorna. Det bildas då en serie av vågor med ganska lång våglängd och när de når kusten blir det en stor variation i vattenståndet. Fenomenet är som sagt ganska sällsynt men det finns några rapporter från senare år. 2014 bildades ett sjösprång i Skanör. Vattenståndet varierade då med 30 cm i 20 minuters cykler under loppet av fyra timmar. Ett annat exempel har vi från 2010 då vattenståndet plötsligt steg med 60-100 cm över medel i norra Sundsvallsbukten.

Om du söker på sjösprång på smhi.se kan du hitta en artikel om fenomenet där en graf visas från ett sjösprång i Ystad 1959.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om