Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pärlemormoln

väderbiten2017-01-08 14:10

Under nyårshelgen fylldes mitt Facebook-flöde av pärlemorsskimrande Norrlandshimlar. Som meteorolog och väderfantast kände jag ett styng av avund, det här är ett fenomen jag aldrig har upplevt. Det som många fångade på bild var pärlemormoln, eller på fackspråk polarstratosfäriska moln. Pärlemormoln är mycket sällsynta och bildas på 20-30 kilometers höjd upp i atmosfären (vilket är minst dubbelt så högt upp som vanliga moln). För att det ska kunna bildas krävs det en temperatur under 75 minusgrader, det här gör att de huvudsakligen har observerats här i Skandinavien, på Skottland och Antarktis. Vad är det som gör att molnen lyser upp och får en pärlemorfärg då? De framträder i solnedgång eller soluppgång och de lyses då upp av solen som befinner sig strax under horisonten. Att de får den pärlemorskimrande färgen beror på att partiklarna i molnet har ungefär samma storlek. Det här medför att ljuset sprids på ett likartat sätt för respektive våglängd, en färgseparering sker (även kallat irisering). Det här ses genom pärlemorsskimret. Bästa chansen att se ett pärlemormoln är strax efter en kallfrontspassage, då luften är klar och kall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om