Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ozon

Väderbiten.2014-04-07 10:27

Huvuddelen av atmosfärens ozon befinner sig högt upp i atmosfären, på 10-50 kilometers höjd, och kallas för ozonskiktet. Ozonskiktet är mellan 2 och 5 mm tjockt, och i genomsnitt över året är ozonskiktet över Sverige ungefär 3,5 mm tjockt. Globalt sett är ozonskiktet tunnare nära ekvatorn och tjockare mot högre breddgrader. Numera har det årligen återkommande ozonhålet medfört att ozonskiktet över Antarktis är något tunnare än över ekvatorn. Årsvariationen och dygnsvariationen är liten över ekvatorn men stor på högre breddgrader. Här har transporter av luft med olika ozoninnehåll stor betydelse. Ozonskiktet över Sverige är som tjockast under våren. Det blir sen allt tunnare under sommaren och når ett minimum nu under hösten. Här är det mycket vanligt att ozonskiktet varierar med 10 till 20-procentiga upp- eller nedgångar från ett dygn till ett annat. Men även om ozonskiktet är som tunnast över Sverige under hösten medför det inte att UV-strålningen är som högst. Detta inträffar istället under sommaren. Det beror på att solen står som högst då vilket är den absolut viktigaste faktorn. Under hösten står solen allt lägre på himlen mitt på dagen vilket medför att UV-strålningen har längre väg genom atmosfären och ozonskiktet. Läs mer på www.smhi.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om