Senaste tiden har media översvämmats med bilder på tromber, hagel och blixtar. Alla är fenomen som genereras av stackmoln som växt till sig och övergått till bymoln. Orsaken till de talrika åskskurarna är ett envist lågtrycksområde med kalluft även högre upp i atmosfären. När solen värmer luften närmst marken är förutsättningarna perfekta för att molnen snabbt ska bli vertikalt mäktiga, vilket behövs för att åskan ska uppstå.
Är det då ovanligt med den här typen av längre perioder med åska? Nej inte alls, tvärtom hör det till vårt klimat att det periodvis förekommer mycket åskskurar, speciellt i juli och augusti. Det är därför många platser i landet har störst nederbörd just under sommaren. Det som är lite ovanligt den här gången är att det varit så kyligt. Ofta förknippar vi åska med värme men så behöver det alltså inte vara. Det viktiga är att luften i atmosfären på högre höjd är rejält kall.
Under dygnet så finns det ett klart maximum på eftermiddagen då vi har mest blixturladdningar inne över fastlandet. Ganska logiskt eftersom det är då solen värmer som mest. Något mindre känt däremot är att det även åskar en hel del sent på natten. Detta beror på atmosfären ovanför molnet kyls av genom utstrålning från molnet, vilket i sin tur leder till att molnet lättare kan växa till.