Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lysande vattenstudier

VÄDERBITEN2015-08-12 12:54

Så här års är det inte ovanligt med kraftig algblomning i samband med lugnt väder och kraftigt solljus. SMHI övervakar via satellit och även direkta mätningar i vattnen algblomningarna i Sveriges hav. I speciellt Östersjön med bräckt vatten är de blågröna algernas utbredning av särskilt intresse. Aktuellt läge och en driftprognos presenteras på SMHI hemsida. Vissa av dessa blågröna alger, som egentligen är bakterier, har förmågan att bilda gifter och kan då vara skadliga för både djur och människor. Det finns flera tusen arter av alger på vår jord. Till gruppen Dinoflagellater hör bland annat Noctiluta scintillans som för de flesta inte ger någon anledning till att höja på ögonbrynen men självlysande plankton eller Mareld har kanske desto fler hört talas om. Fenomenet är vanligast i Västerhavet under sensommaren. I slutet av algblomningen flyter algerna upp mot ytan och ger ifrån sig kortvariga blå ljusblixtar. På dagen syns dessa algansamlingar som tegelröda stråk i vattnet. Även i Östersjön förekommer Mareld emellanåt men då är det andra algarter som ger upphov till dessa självlysande blomningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om