Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köppens klimatklassificering

VÄDERBITEN2014-01-10 15:52

Det är vanligt att man beskriver klimatet som det genomsnittliga vädret under en 30-års period. Givetvis skiljer sig det från plats till plats på jorden och för att lättare kunna få en överblick på de variationer som sker i klimatet har man valt att dela in världen i olika klimatzoner. Köppens system, som är den vanligaste klimatklassificeringen, grundar sig på månadsmedelvärden för temperatur och nederbörd. De fem huvudklimattyperna är tropiska, arida, varmtempererade, kalltempererade och polar. Tropiskt innebär varmt och nederbördsrikt klimat och innefattar våra regnskogar. I ett aridt klimat är det betydligt torrare med generellt öken eller savann. De varmtempererade klimatzonerna finner vi framförallt i områden i närheten av kusterna medan vi har kalltempererade klimatzoner längre in över kontinenterna. I polarklimat ligger temperaturen under 10 grader året runt. Vilken klimattyp tillhör då Sverige? Tror det eller ej, men på grund av vårt lands latitudinella utbredning kan Sverige delas in i hela tre klimatzoner. Till stor del lever vi i ett kalltempererat klimat, men Götalands kustområden klassas som varmtempererade och i Norrlandsfjällen råder snarare polarklimat, åtminstone om vi ser till kalfjället

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om