Fjolåret går till historien som ett extremt händelserikt väderår. Enligt meteorologiska världsorganisationen WMO var 2013 globalt sett det sjätte varmaste året någonsin noterat. Det var även året då vi för första gången på ca tre miljoner år nådde en koldioxidhalt på över 400 ppm.
I Australien var det ett rekordvarmt år och landet drabbades av perioder med extrem torka och vilda skogsbränder. Även södra Afrika fick genomlida ett år med tidvis intensiv torka och i nordöstra Brasilien noterades 2013 som det torraste året på 50 år. Orkansäsongen på Atlanten blev ovanligt inaktiv medan västra Stilla Havet berördes av flertalet tropiska cykloner, däribland den rekordkraftiga Tyfonen Haiyan som fick katastrofala följder då den passerade över Filippinerna. Stormigt, om än inte så extrem, blev hösten och vintern i norra Europa. Vi berördes av riktigt mild luft och för Storbritanniens del blev det rekordblöta vintermånader. Nordamerika fick istället en riktigt kall vinter med extrema köldperioder. Listan kan göras lång.
Även om det är väldigt svårt eller nästan omöjligt att koppla enstaka väderhändelser till den globala uppvärmningen så är många av fjolårets events just vad man skulle kunna vänta sig av ett globalt sett varmare klimat.