Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatförändring, del 3

Väderbiten2015-12-14 13:15

Under 2015 har en klimatstudie utförts på SMHI där två olika scenarior studerades. Båda scenariorna visar på att det blir varmare och det påverkar därmed även årstiderna. En tidigare vår och en höst som håller i sig längre har inverkan på växtsäsongen, även kallat vegetationsperioden. Växtsäsongen definieras som den del på året då dygnsmedeltemperaturen överstiger 5 grader, och räknas från när det varit fyra dagar i följd med sådana temperaturer. Under perioden 1961-1990 sträckte växtsäsongen sig från slutet av mars till mitten av november i sydligaste delarna av Götaland och i Norrbottens län i genomsnitt från andra halvan av maj till början av september. De senaste drygt 20 åren har växtsäsongen ökat någon dag i norr till 1-2 veckor i söder. I slutet av seklet visar det varmaste scenariot att växtsäsongen kan täcka in större delen av året i Skåne, i östra Svealand 10-11 månader, och i Norrbottens län nästan 6 månader. Detta ger odlarna andra förutsättningar jämfört med idag. Det milda vädret har också en baksida: skadeinsekter och mögel kan bli ökat problem och mindre tjäle i marken gör skog mer känslig för vinterstormar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om