2014 blir det hittills åskrikaste året på de senaste 12 åren och i söndags uppmättes hela 47901 blixturladdningar i landet vilket är nytt dygnsrekord sedan det nuvarande blixtlokaliseringssystemet startades 2002. Det är alltså inte manuell räkning av antalet blixtar som gäller. Istället använder vi ett system som heter IMPACT. Det togs i bruk 2002 och består av nio stationer jämnt utspridda i landet från Kiruna i norr till Vitemölle (strax norr Kivik) i söder.
I samband med blixturladdningar alstras en kraftig elektromagnetisk puls som systemet kan detektera. Med hjälp av denna kan bland annat blixturladdningens position, tidpunkt och strömstyrka fås. Liknande system finns i våra grannländer Norge, Finland, Tyskland och Polen vilket innebär att vi, tack vare att SMHI är ihopkopplade med dessa, kan få information om vad som händer utanför landets gränser. En klar fördel när vi gör våra åskprognoser. Det är ju inte alltid som åskan bildas på plats i landet. I samband med t ex sydliga vindar så gäller det att hålla koll på vad som händer nere i Tyskland under dagen.
Det är vanligt att åskskurar som bildas under eftermiddagen kommer tuffande in över södra Sverige framåt kvällen eller natten. Sensommarvarma Östersjön kan dessutom förstärka skurarna vilket inte alls är ovanligt.