Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur länge får snön ligga kvar?

VÄDERBITEN2014-02-26 15:23

I de sydligaste delarna av landet blir det vanligtvis snöfritt i slutet av mars eller början av april. För norra Norrlands del ligger snön ofta till kvar till slutet av april eller en bit in i maj, i fjälltrakterna till och med till början av juni.

För de som vill att snön ska ligga kvar kan det vara oroande när temperaturen närmar sig nollan, men innan snön börjar smälta blir det kramsnö. Då bildas ett tunt skikt på ytan av snöns iskristaller som består av mer flytande än fruset vatten. Ju närmare 0 grader, desto tjockare ytskikt och starkare bindning mellan två iskristaller så att snön håller ihop bättre.

När snö börjar tina ökar dess densitet, eller täthet, och om det regnar kan den suga upp mer vatten och blir då tyngre. I snötäcket, som alltså består av iskristaller, binds en hel del vatten och när ett omfattande snötäcke hastigt smälter kan det skapas en besvärlig vårflod. Själva processen då snön smälter är väderberoende. Då det är milt, molnigt och blåsigt sker smältningen ofta snabbare än då det är soligt och vindstilla. Mycket moln medför relativt milda nätter och vinden avleder fuktig, kall luft från snöytan och ersätter den med mildare luft. Överföringen av energi från den mildare luften till snön blir då mer effektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om