Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Halksäsongen är här

väderbiten2017-10-23 09:10

Under den senaste veckan har kylan kommit till stora delar av landet med minusgrader även ner över Götaland nattetid och tidiga morgnar. I samband med minusgrader är det också aktuellt för halka på vägar. Här på SMHI började vi göra säsongens halkprognoser för några veckor sedan. Det finns olika typer av halka. Frosthalka är när vägbanan är täckt av frost och inte snö. Frosthalkan bildas när fukten i luften fryser på vägbanan. Den här halkan är vanligast under morgontimmarna efter en natt med klart och kallt väder. Frosthalka kan även bildas när dimdroppar fryser på vägen vid minusgrader. En annan typ av halka är ishalka, även kallad blixthalka. Ishalka bildas när underkylt regn eller duggregn når en avkyld vägbana och fryser till. Denna typ av halka uppträder oftast efter att ett regnväder har passerat och det klarnar upp snabbt. Temperaturen i vägbanan faller under noll grader och får vattnet att frysa till is. Det lömska är att lufttemperaturen fortfarande kan vara över noll grader och det bildade islagret knappt går att se. Det gör att man lätt kan bli överrumplad. Därav benämns även denna halka som den svarta halkan. Andra namn är glattis eller isbark. Snöhalka bildas som man hör i samband med snöfall. Även små snömängder kan ge halka på vägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om