Det är svårt att säga var atmosfärens övre gräns egentligen ligger. Luften tunnas ut kontinuerligt med höjden och övergår så småningom i rymden, som inte ens den är helt tom. Men atmosfärens nedersta två lager, troposfären och stratosfären, innehåller ungefär 99 procent av den totala luftmassan. Så man kan med mycket god approximation beskriva dessa två lager som det luftrum som omger oss.
Nu hör det till vanligheterna att jämföra vår atmosfärs tjocklek med skalet på ett äpple. Det vill säga om jorden hade samma storlek som ett äpple, skulle atmosfären ha ungefär samma tjocklek som äppelskalet. Stämmer då detta?
Ja, stratosfären slutar vid ca 50 km höjd. Jordens radie är ca 6400 km. Så atmosfärens tjocklek, såsom vi definierat den, är något mindre än en hundradel av jordradien. Om vi säger att ett äpple har en radie av storleksordningen 5 cm, betyder det att skalet skulle vara litet mindre än en halv millimeter tjockt. Utan att ha mätt äpplets dimensioner exakt, skulle jag gissa att detta stämmer på ett ungefär. Så tunt är alltså det luftlager vi lever i och som är så viktigt för allt liv på jorden.
När man funderar över de konsekvenser som den mänskliga påverkan kan få för vår planets framtid, finns det anledning att begrunda detta.