Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En röd solnedgång

VÄDERBITEN2015-05-15 15:06

Har du någon gång tänkt på varför himlen färgas röd vid en solnedgång? För att förstå detta måste vi först förklara varför himlen normalt sett är blå. Vi hittar svaret då vi tittar lite närmare på solens strålar. Faktum är att solljuset som vi uppfattar som vitt innehåller en mängd olika färger, rent ut sagt alla regnbågens färger. Varje färg har sin specifika våglängd där rött ljus har längst våglängd och blått ljus har kortast. När solljuset träffar jordens atmosfär så sprids ljuset. Beroende på ljusets våglängd så sprids det dock olika mycket. Ju kortare våglängd ju större är spridningen. Därför är det just det blåa ljuset som lyser upp vår himmel. Men vad är det då som händer vid en solnedgång? När solen börjar gå ner bakom horisonten kommer ljuset färdas en mycket längre sträcka genom atmosfären. Det blåa ljuset sprids då ljuset träffar atmosfären, men då det når fram till oss är det dock inte mycket kvar av det blåa ljuset. Vad vi då istället ser är de röda nyanserna. En klarblå himmel kan helt klart vara vacker, men det är något speciellt med de där riktigt brinnande röda solnedgångarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om