Under sommaren händer det ibland att man har oturen att hamna mitt i en regnskur när man som bäst ligger och solar. Ibland är det bara en lättare regnskur som upphör lika snabbt som den kom, men vid enstaka tillfällen händer det att regnet verkligen vräker ner i stora mängder under kort tid. Man brukar då tala om skyfall. Händer det i en stad blir det lätt översvämningar då dagvattensystemen har svårt att klara av sådana regnmängder på kort tid.
Ett skyfall kommer så gott som alltid från ett Cumulonimbusmoln där stora vattenmängder kan ansamlas på grund av kraftiga och lämpligt fördelade uppvindar i molnet. När dessa förutsättningar upphör faller nästintill allt vatten ur molnet i form av ett skyfall. Ofta sker detta i samband med åska och hagelbyar. Skyfall innebär att det faller det mer än 1 mm/ min under en kortare tidsperiod. Även regnmängder på mer än 40 mm / dygn brukar klassas som skyfall. Eftersom Cb-moln har en relativt liten horisontell utsträckning blir skyfall ganska lokala fenomen.
Den största dygnsnederbörden som uppmätts officiellt i Sverige är 198 mm i Fagerheden i Norrbotten 1997. I tropikerna kan det dock falla 1000 mm på ett dygn i samband med skyfall.