I veckan rörde sig ett område med åska österut över södra Götaland. Drygt 3000 blixtar registrerades då en tillräckligt varm och fuktig luftmassa vid markytan och kall höjdluft gav de rätta förutsättningarna.
Uppskattningsvis pågår hela tiden omkring 2000 åskväder samtidigt på jorden. De hjälper bland annat till att hålla jordens elektriska fält i balans och under tiden kan de skapa fantastiska skådespel. Tyvärr kan de ju även medföra riktigt besvärligt väder som kraftigt regn med översvämningar som följd eller hagelskurar som kan skada byggnader och växtlighet. Det kan även skapas riktigt starka byvindar i samband med åskskurar.
Åskväder kan bildas under olika omständigheter men det vanligaste är att det finns en varm, fuktig luftmassa och en mekanism som häver den, så som en front eller berg. Ibland är den varma luftmassan i sig så instabil att solens uppvärmning av marken gör att det kan bli konvektion så att ovädersmoln kan växa till sig vertikalt. Om luften är tillräckligt kall i höjden behöver inte temperaturerna vid marken bli så höga för att konvektion ska komma igång och det har till och med förekommit åska i samband med snöfall. (Källa: ”Extreme weather”, H. Michael Mogil)