Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klotblixtar

Väderbiten 2011-06-142011-06-14 13:58

Under ett intensivt åskväder i förra veckan kom jag att tänka på en gammal Tintin-serie jag läste när jag var yngre. Tintin och hans vänner befann sig i ett hus under ett kraftigt åskväder. Plötsligt slog blixten ner i skorstenen och ner kom vad som såg ut som ett eldklot som sedan for runt i rummet. Innan det dog ut snurrade det några varv runt professor Kalkyl som, sittandes i sin stol, lyftes upp i luften. Det var dock inget eldklot utan en så kallad klot- eller kulblixt. Klotblixten är ett sällsynt fenomen som än idag saknar vetenskaplig förklaring. Den är dock ganska väldokumenterad så till vida att den har observerats och beskrivits någorlunda enhetligt ända sedan antiken. Den beskrivs som ett lysande klot och har ofta en storlek på ett par cm i diameter. Den kan ha vilken färg som helst, men är oftast vit- eller blåaktig och uppstår oftast i direkt anslutning till ett blixtnedslag. Klotblixtar följer luftströmmar, rör sig fritt i luften eller glider längs ledande föremål såsom elledningar och takrännor. Och precis som i serien kan den också ta sig in i hus genom skorstenen eller till och med tränga igenom fönster. I regel försvinner den efter några få sekunder, antingen ljudlöst eller med en svag knall eller ibland med en ljudlig explosion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om