Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vattenbristen ska kartläggas

Med sommaren kommer värmen. Med värmen kommer vattenbristen. Nu har SMHI i Norrköping startat en ny webbtjänst som ska göra det enklare att hålla koll på grundvattennivåerna.

Bevattning. Är förbjudet i visa områden i länet.

Bevattning. Är förbjudet i visa områden i länet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Väder2017-06-27 14:00

Folkbladet har tidigare skrivit om den alarmerande vattenbristen i länet och om myndigheters uppmanande till allmänheten att spara på sitt vatten. Nu har SMHI i Norrköping utvecklat en tjänst som ska kartlägga vattennivåerna.

Det råder redan idag vattenbrist runt om i landet på grund av låga grundvattennivåer. Sedan hösten 2015 har stora delar av södra och mellersta Sverige fått mindre nederbörd än normalt, ett underskott som medfört låga grundvattennivåer och låga flöden i sjöar och vattendrag. Det är särskilt i stora grundvattenmagasin som nivåerna är sällsynt låga och det handlar om stora sand- och grusåsar.

SMHI har tillsammans med SGU utvecklat en ny bedömningstjänst som alla kan ta del av på vädertjänstens hemsida. Riskbedömningarna som tas fram gäller för större områden, det vill säga inte enskilda brunnar eller mindre sjöar, och syftet är främst att ge underlag till kommuner och länsstyrelser. Men tjänsten ger också allmänheten en översiktlig bild och kan hjälpa gemene man att förbereda sig på en eventuell vattenbrist.

I nuläget ligger Norrköpings två huvudsakliga vattenkällor, Glan och Glottern, inte i farozonen, men om det kommande året får för lite regn och snö kommer vattennivåerna allteftersom försämras. Med hjälp av sitt nya mätningsverktyg hoppas SMHI med lång framförhållning kunna uppmärksamma de låga grundvattennivåerna runt om i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!