Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenska kusten - En resa från salt till sött

Väder2016-07-19 16:27

Större delen av svenska kusten gränsar till Östersjön och Bottniska Viken. Detta vattenområde är faktiskt världens näst största brackvattenhav, dvs hav med bräckt vatten. Bara Svarta havet är större.

Definitionen för, och därmed indelningen av, olika vattentyper avgörs genom dess salthalt, salinitet. Detta anges i promille och för att det ska räknas som saltvatten så ska saliniteten vara minst 30 promille. Oceanerna har i snitt 35 promille. För Sveriges del betyder det faktiskt att det endast är Bohuskusten som har saltvatten då Skagerack ligger på ca 30 promilles salinitet.

Saliniteten avtar allt mer ju längre söderut i Kattegatt man kommer och sedan gör de danska öarna att de förhållandevis trånga sunden fungerar som en tröskel in till Östersjön. Här avtar saliniteten markant för att i centrala Östersjön ligga på 7 promille. Avtagandet fortsätter vidare norrut för att i Bottenviken vara så låg som 1-3 promille, vilket per definition är sötvatten och alltså inte ens bräckt vatten. Gränsen för det går vid 5 promille.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om