Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörker över Norrköping

Är det inte väldigt mörkt? Har jag satt väckarklockan fel? Sådana funderingar hördes under tisdagsmorgonen både här och var. Folkbladet beslutade sig för att reda ut detta med en meteorolog.

Mörkt. Det var det under morgontimmarna i Norrköping på tisdagen, även efter solens uppgång (bilden är tagen vid halv tio-tiden).

Mörkt. Det var det under morgontimmarna i Norrköping på tisdagen, även efter solens uppgång (bilden är tagen vid halv tio-tiden).

Foto: Carolina Nilsson

VÄDER2017-10-17 09:52

På väg mot redaktionen denna tidiga tisdagsmorgon slår det undertecknad: var det verkligen så här mörkt i går morse? Kisandes ut genom bussfönstret är det nästan så att associationerna går till filmen Sagan om Konungens återkomst, ni vet där Gandalf och Merry står på Minas Thiriths mur och tittar mot de illavarslande molnen som är på väg från Mordor och dödar allt dagsljus under sig.

Väl på plats på redaktionen visar det sig att samtliga kollegor funderat över samma sak: varför är det så mörkt? Folkbladet beslutar sig för att reda ut den här saken och vad passar då bättre än att slå en signal till de verkliga experterna: meteorologerna på SMHI. Det visar sig att det är fler som reagerat än Folkbladet-redaktionen.

– Ni är inte de första som ringer, det är ganska många som undrar vad som händer, berättar Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI:

– Vad det handlar om är att vi har ett väderläge där varm och fuktig luft strömmat upp över landet, vi har ju haft temperaturer över 15 grader de senaste dagarna. Samtidigt har vi en atmosfär som skiktats på ett sätt som genererar moln med hög vertikal utsträckning. De här tjocka, täta molnen skymmer förmiddagssolen som så här på hösten står lågt och då blir det mörkare.

Men det här kan väl inte hända så ofta eftersom så många reagerar på att det är ovanligt mörkt?

– Nej, man kan säga att det är ganska ovanligt. Den varma luften har ju erbjudit sensommartemperaturer vilket i sig inte är så vanligt; den här typen av väder är också vanligare under sommaren. Skillnaden är att solen på sommaren står högt men nu på hösten när den står betydligt lägre blir det väldigt mörkt, säger Marcus Sjöstedt.

Nu återstår att se hur vädret blir de närmsta dagarna. Enligt prognosen ska det klarna upp under onsdagsförmiddagen och samtidigt går temperaturerna ner så kanske blir det ljusare men också kyligare. Den som lever får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!