Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ännu bara blygsamma virvlar

Bilder från en tidigare tromb vid Sörby Herrgård.

Bilder från en tidigare tromb vid Sörby Herrgård.

Foto: Matz Glimhed

Väder2018-08-06 11:00

Början av augusti är ofta trombernas tid. Mycket varm och ibland också fuktig luft finns då över landet. I vissa väderlägen bildas lokala åskskurar frampå dagen och om dessa åskskurar blir extra kraftiga kan en tromb bildas under molnbasen. Det är en kraftig virvelvind, som utbreder sig från molnet ner mot marken. Hur den uppstår är ingen lättbesvarad fråga. Tromben lämnar ofta spår i naturen. Träden fälls i olika riktningar in mot trombens centrum, till skillnad från en vanlig storm, där alla träd fälls i samma riktning. Kraftiga tromber kan slita av hustak och lyfta bilar. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 1000 m och vindhastigheten kan nå upp i 100 m/s (bara i USA). Det är ungefär tre gånger orkanstyrkan. I USA är tromberna, som där kallas Tornados, mycket fruktade. De följer med åskmolnet och har oftast en hastighet mellan 15 och 30 km/tim. Virvelns livslängd varierar från sekunder till flera timmar, men vanligast är runt 5 min. USA har nära 1000 tornados om året och trots att varningar utfärdas dör många människor. Våra tromber är än så länge bara blygsamma virvlar jämfört med tornados, men vårt klimat tenderar ju att bli allt varmare tack vare växthuseffekten och då kan kanske också våra tromber bli intensiva och fruktade virvlar i lufthavet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!