Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

31,7 grader var varmast i Norrköping 2019

2019 kan läggas till handlingarna som ännu ett varmt år.

Förra året blev "Alla på snö av" i Yxbacken av. Men inte i år...

Förra året blev "Alla på snö av" i Yxbacken av. Men inte i år...

Foto: Henrik Jonsson

Väder2020-02-02 12:00

Temperaturen låg över det normala i hela landet, och längst i söder var det så varmt att Kristianstad, Kalmar och Visby noterade nya rekord när det gäller medeltemperaturen för året. I den norra delen av landet handlade det om betydligt mindre temperaturöverskott. 

– I det stora hela var det ett ganska odramatiskt år, särskilt jämfört med torkan och skogsbränderna 2018, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren. 

Den lokala statistiken som SMHI nu har presenterat är preliminär och gäller ett hundratal stationer i landet med långa mätserier, som i många fall går tillbaka till sent 1800-tal. Bland de orter som hade störst avvikelser från normalvärdet i fjol finns även Malmö och Hoburg på Gotland, som tangerade sina tidigare värmerekord för ett helt år. På den gotländska kuststationen var det lika varmt senast 2018. Södra och mellersta Sverige hade allmänt ett temperaturöverskott på hela 1,5-2,5 grader över det normala. Minst avvikelser hade ett område i nordöstra Norrland. 

– I norra Sverige drog kallare väder under januari och höstmånaderna ner årsmedeltemperaturen, säger Sverker Hellström till Nyhetsbyrån Siren. 

Externa faktorer som El Nino-effekten och solens aktivitet kan inte förklara att 2019 blev så pass varmt, förklarar han. Att klimatet blir varmare över tid är fastslaget, men SMHI betonar samtidigt att det är svårt att skilja klimatförändringarna från naturliga och slumpvisa variationer i vädret när det handlar om enskilda år. Till skillnad från året före var 2019 var även ett nederbördsrikt år. 

I Norrköping var den högst uppmätta temperaturen 31,7 grader, den 30:e juni. Den högsta temperaturen som uppmätts i Norrköping någonsin är 34,8 grader 1975. Lägst temperatur uppmättes den 24 januari då det var -11,1 grader. Lägst temperatur som uppmätts någonsin är -33.5 grader 1966. Antal frostdagar 2019 var 95 och antal högsommardagar var 30. Antal nederbörddagar var 192.

Nästan hela landet fick mer nederbörd än normalt, särskilt under maj månad, då flera nya månadsrekord registrerades i norr. Värdena var dock i regel blygsammare jämfört med rekordsoliga 2018. 

Årsvädret 2019:

Högsta dygnstemperatur: 34,8 grader i Markusvinsa den 26 juli 

Lägsta dygnstemperatur: - 39,5 grader i Nikkaloukta den 31 januari 

Mest nederbörd under året: Torup, 1363 mm

Minst nederbörd under året: Abisko, 375 mm 

Mest soltimmar: Hoburg, 2342 timmar 

Minst soltimmar: Tarfala, 1159 timmar

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!