Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

2012 var det en snötäkt jul i hela Sverige senast.

Har vi börjat vänja oss vid gröna jular? Inte sedan 2012 var det snö från söder till norr och mer sällan lär det bli.

Extra kyla. Tomten lär få fortsätta hänga på sig kylklampar för att få lite extra kyla. Här en bild från Tomten i Kolmården 2015.

Extra kyla. Tomten lär få fortsätta hänga på sig kylklampar för att få lite extra kyla. Här en bild från Tomten i Kolmården 2015.

Foto: Joakim Blomqvist

VÄDER2017-12-24 17:00

För vissa av oss är det kanske bara skönt med en snöfri jul, medan andra tycker att den där riktiga julstämningen inte infinner sig utan snö på marken. Och det har varit snöfattigt de senaste jularna – enligt statistik från SMHI som Nyhetsbyrån Siren tagit del av får vi gå tillbaka till 2012 för att hitta en snöklädd julafton från norr till söder.

– Chansen till snörika jular finns kvar även i södra Sverige. Men de kommer att bli allt färre i takt med ett varmare klimat, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Siren har synat uppgifter från 21 väderstationer i landet, en för varje län, där snödjupet mätts dagligen under perioden 2007-2016. Statistiken visar tydligt att de gröna jularna duggat tätt. Bara under tre julaftnar – 2009, 2010 och 2012 – har det funnits ett mätbart snötäcke på samtliga stationer. Julafton 2010, då Tidaholm mätte hela 88 cm och Bredåkra i Blekinge en halvmeter snö, sticker ut som exceptionellt snörik. I fjol däremot var det barmark i till exempel Kilafors utanför Bollnäs och bara två centimeter snö i Vännäs i Västerbotten.

I Östergötlands län sitter den granskade mätstationen i Linköping och den visade på 19 centimeter snö 2009, 41 centimeter 2010 och 25 centimeter 2012.

Vid en "genomsnittlig" jul kan hela Norrland utom den sydligaste kuststräckan tämligen säkert räkna med snö, enligt SMHI. Samma status gäller för norra Dalarna och nordligaste Värmland. Sannolikheten minskar sedan successivt ju längre söderut man kommer, undantaget sydsvenska höglandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!