Nästa år blir det gratis att vaccinera sig mot TBE

Ingen östgöte ska längre behöva fundera på om man ska ha råd att vaccinera sig mot TBE.

 Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE.

Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vacciner2021-12-06 15:38

Nästa år kommer alla östgötska barn nämligen att kunna vaccinera sig gratis mot den fruktade sjukdomen.

– Detta är en viktig reform för oss. Vi kan se att TBE blir allt vanligare i Sverige och de som drabbas kan få livslånga men. Därför är det viktigt att de som ofta vistas i naturen vaccineras, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Oftast får man lindriga besvär så som feber, muskelvärk eller huvudvärk, men i vissa fall kan den drabbade bli allvarligt sjuk. 

– Som det har varit fram till nu så har det kostat tusentals kronor för en barnfamilj att vaccineras. Det ändrar vi på nu, fortsätter Emil Broberg.

Barnen är alltså först ut med att få gratis vaccin 2022. Året efter, 2023, följer de vuxna med då regionen subventionerar vaccinet så att de endast betalar 200 kronor.

För en familj med tre barn kostar en grundvaccinering idag närmare 6 000 kronor, då det krävs minst tre doser för att få fullt skydd. Med de nya reglerna som Vänsterpartiet nu förmodas få igenom blir kostnaden istället 1 200 kronor. Beslut fattas av regionstyrelsen på onsdag den 8 december och vaccinationerna kommer börja genomföras under våren 2022.

– Frågan om vaccin för en så allvarlig sjukdom som TBE kan vara ska inte få vara en plånboksfråga. Ingen ska behöva fundera på om man ska vaccinera sitt barn eller inte, avslutar Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!