Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordsperma hittad – 100 miljoner år gammal

Världens äldsta sperma har hittats i en bit bärnsten i Myanmar. Förutom att sädescellerna är 100 miljoner år gamla – nytt rekord – har de också en del andra egenskaper som förbryllar forskarna.

Den knappt millimeterstora ostrakoden – innehållande den rekordgamla sperman – hade bevarats i bärnsten från Myanmar.

Den knappt millimeterstora ostrakoden – innehållande den rekordgamla sperman – hade bevarats i bärnsten från Myanmar.

Foto: Ludwig-Maximilian-Universität/TT

Vetenskap & teknologi2020-09-16 20:10

Inuti en bit bärnsten i Myanmar har ett internationellt forskarlag hittat världens äldsta sperma.

Sperman i fråga finns bevarad inuti en ostrakod, ett knappt millimeterstort kräftdjur, av honkön. Att spermierna var intakta tyder enligt forskarna på att kräftdjuret befruktades strax innan hon fastnade i trädkåda som sedermera fossiliserades.

Fyndet krossar den tidigare rekordnoteringen. Innan upptäckten i Myanmar var den äldsta kända sperman, som hittades av svenska forskare , blott 50 miljoner år gammal och kom från en utdöd antarktisk mask.

Utöver åldern hade sperman från Myanmar även en annan anmärkningsvärd egenskap.

De flesta djur – inklusive människan – producerar väldigt många väldigt små spermier. Men ostrakoderna satsar mer på kvalitet än kvantitet. De enskilda spermierna beskrivs som "jättar" och är mer än fyra gånger så långa som hanostrakodens kropp.

– Det motsvarar ungefär 7,3 meter för en människa som är 170 centimeter lång, säger geobiologen Renate Matzke-Karasz, från tyska Ludwig-Maximilianuniversitetet, som deltagit i fossiljakten.

Det evolutionära värdet av enorma sädesceller delar forskarvärlden, men Matzke-Karasz slår ett slag för jättespermierna. Flera ostrakodarter finns nämligen kvar i världshaven och fortplantar sig på samma sätt i dag.

– Det faktum att djuren redan för 100 miljoner år sedan utvecklat jättespermier indikerar att den här strategin i själva verket kan vara framgångsrik i ett väldigt långt perspektiv, säger Matzke-Karasz till universitetets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!