Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Iran pressar Biden om uranet

Iran sätter press på USA:s tillträdande president Joe Biden med planer på att installera mer avancerade centrifuger för anrikning av uran.

En protest mot FN:s atomenergiorgan i Iran. Arkivbild.

En protest mot FN:s atomenergiorgan i Iran. Arkivbild.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-04 16:50

Centrifugerna ska placeras i den underjordiska kärnenergianläggningen i Natanz, enligt en hemlig rapport från FN:s internationella atomenergiorgan IAEA som Reuters har läst.

Enligt kärnenergiavtalet (JCPOA) 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland, tillåts bara första generationens IR-1- centrifuger. De nya planerna gäller IR-2m-centrifuger som är mer effektiva.

President Donald Trump tog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.

Nu har Irans väktarråd godkänt en lag som ger grönt ljus åt att trappa upp anrikningen av uran till en renhetsgrad på 20 procent, samma nivå som före JCPOA.

Tyskland anser att ett nytt bredare kärnenergiavtal måste nås, som även tyglar Irans program för ballistiska robotar. Enligt tyskt synsätt är avtalet från 2015 inte nog.

– Vi har tydliga förväntningar för Iran. Inga kärnvapen, men heller inget program för ballistiska robotar som hotar hela regionen. Iran måste också spela en annan roll i regionen, säger den tyske utrikesministern Heiko Maas till tidskriften Der Spiegel.

– Vi behöver det här avtalet för vi litar inte på Iran, lägger han till.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas P5+1 – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!