Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Putin hyllar "nytt maktcentrum" i Asien

Rysslands president Vladimir Putin hyllar vad han beskriver som ett växande inflytande för "nya maktcentra" under toppmötet i Uzbekistan, där han träffar ledare som Kinas Xi Jinping och Irans Ebrahim Raisi.
–De bygger en parallell världsordning, säger Mellanösternexperten Marianne Laanatza.

Ledarna för SCO-länderna möts i Samarkand, Uzbekistan.

Ledarna för SCO-länderna möts i Samarkand, Uzbekistan.

Foto: Sergei Bobylev/Kreml via AP/TT

Uzbekistan2022-09-16 04:52

Vladimir Putin vill visa att Ryssland inte är helt isolerat från världen – trots att stora delar av väst vänt ryggen till som reaktion på anfallskriget i Ukraina. Och han ser toppmötet för den asiatiska samarbetsorganisationen SCO som ett viktigt steg.

– Den växande rollen för nya maktcentra som samarbetar med varandra blir allt mer tydlig, säger Putin på mötet i den uzbekiska staden Samarkand.

För Kinas president Xi Jinping är detta den första utlandsresan som görs sedan pandemins start 2020, och även han betonade vikten av tätare samarbete.

– Bristen på fred, utveckling och tillit fortsätter i oförminskad takt. Mänskligheten står vid ett vägskäl och utmaningar utan motstycke, sade han under de samlade ledarnas möte, och varnade enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina för "en ny tid av turbulens och omvandling".

Motpol till Nato och väst

SCO i sin nuvarande form grundades 2001 och är i botten ett säkerhetssamarbete. Sedan dess har organisationen utvecklats till att innefatta fler områden, som handel, infrastruktur och kultur. Även gemensamma militärövningar har hållits.

Målet med alliansen är att skapa ett regionalt maktcentrum som utgör en motvikt till Nato och väst, och på sikt ett frihandelsområde eller en tullunion, enligt Mellanösternexperten Marianne Laanatza, knuten till Lunds och Stockholms universitet.

– De bygger en parallell världsordning, och inget tyder på att alliansen inte kommer bli starkare, säger hon.

– Vad gäller synen på demokrati och mänskliga rättigheter skiljer sig SCO från västliga värderingar. Kan Indiens medlemskap påverka detta är det ett positivt steg.

"Inte rätt tid för ett krig"

Förutom den kanske mest uppmärksammade träffen under sammanträdet, torsdagens möte mellan Xi och Putin, har den kinesiske ledaren även träffat Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Han rapporteras också för första gången ha träffat Irans president Ebrahim Raisi.

Putin sammanträdde också med Raisi. Iran, som deltog i toppmötet som observatörsland, har formellt lämnat in en ansökan om att ansluta sig, vilket medlemsländerna väntas ta ställning till.

Putin har också fört enskilt samtal med Indiens premiärminister Narendra Modi, som kom med sina hittills skarpaste ord om Rysslands invasion i Ukraina:

– Ers höghet, nu är inte rätt tid för ett krig.

Putin uppges ha svarat med att ansvaret för en dialog ligger hos Ukraina, som enligt honom vägrat inleda förhandlingar för att i stället nå sina mål "på slagfältet".

Blinken reagerar

Putin mötte även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, och sade sig vilja knyta närmare band mellan länderna och "markant öka" exporten till Turkiet.

Från USA och utrikesminister Antony Blinken kom på fredagen en reaktion på toppmötet i Samarkand, med förhoppning om att Kina och Indien ska sätta press på Ryssland att avsluta invasionskriget i Ukraina:

Blinken sade oron växer i Kina och Indien – och runt om i världen – över konsekvenserna av kriget. Och då inte bara det ukrainska folkets lidande, utan även ytterligare konsekvenser.

– Jag tror att det ökar pressen på Ryssland att avsluta överfallet på Ukraina.

Rättat: I tidigare versioner av texten beskrevs Samarkand felaktigt.

Fakta: SCO

SCO (engelsk förkortning för Shanghai Cooperation Organisation) är en regional säkerhetspolitisk organisation i Asien.

SCO har sina rötter i sammanslutningen Shanghai Five, vilket var resultatet av ett möte 1996 mellan ledarna för Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan. Några år senare, 2001, anslöt sig Uzbekistan och organisationen antog sitt nuvarande namn. Sedan 2018 är Indien och Pakistan fullvärdiga medlemmar efter att ha varit observatörer i flera år.

Afghanistan, Belarus, Iran och Mongoliet har observatörsstatus i organisationen, medan Turkiet ingår som "dialogpartner".

SCO ägnar sig främst åt regional säkerhet, till exempel överenskommelser om att minska de militära styrkorna längs de gemensamma gränserna.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!