Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppgift: Orbáns pengar stoppas

EU-kommissionen kommer fortsatt att hålla inne över 13 miljarder euro i EU-stöd till Ungern, uppger tyska tidningen Der Spiegel och nyhetssajten Politico Europe. EU-parlamentet trycker på.
–Vi måste sätta hårt mot hårt, anser svenska ledamoten Tomas Tobé (M).

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Ungern2022-11-24 08:38

Den formella rekommendationen från kommissionen väntas först nästa vecka, men enligt uppgifterna ska kommissionsordförande Ursula von der Leyen i onsdags ha slagit fast linjen tillsammans med andra ledande kommissionärer.

Pengarna, 7,5 miljarder euro i normala EU-bidrag och 5,8 miljarder euro från EU:s stora stödfond efter coronapandemin, har varit frysta på grund av kommissionskritik mot att Ungern inte gjort tillräckligt för att bekämpa korruption och bedrägerier med EU-medel.

Enligt Politico Europe väntas kommissionen visserligen föreslå att EU:s övriga medlemsländer säger ja till hur Ungern har tänkt använda coronapengarna – men att själva utbetalningen får vänta tills landet genomfört de reformer som utlovats.

Formellt vill EU-kommissionen varken bekräfta eller förneka uppgifterna.

– Vårt beslut kommer inte att dröja. Kanske kommer det nästa vecka, säger taleskvinnan Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Nej till Ukrainalån?

Uppgifterna om fortsatt frysta pengar kommer överraskande sedan många bedömare antagit att kommissionen skulle vika sig för löftena från Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att i gengäld kunna få ett ungerskt ja till sitt förslag om att under 2023 låna ut totalt 18 miljarder euro till Ukraina.

Ungern säger fortsatt nej till det gemensamma Ukrainalånet – och meddelar att man i stället tänker ge pengar till Kiev på egen hand.

"Vi kommer att stå för de 187 miljoner euro till Ukraina som skulle ha varit Ungerns del av det planerade gemensamma 18-miljarderlånet genom bilaterala åtgärder från den nationella budgeten", skriver premiärministerns politiske rådgivare Balazs Orbán på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

Avgörs i december

Det gemensamma EU-lånet stöttades med stor majoritet av EU-parlamentet i en omröstning på torsdagen.

Det avgörande beslutet ligger dock i händerna på EU-ländernas finansministrar, som samlas den 6 december och måste ta sitt beslut med enhällighet.

Samma möte väntas också bli avgörande för diskussionerna om Ungerns olika EU-bidrag.

Även i det fallet finns ett starkt tryck från en klar majoritet i EU-parlamentet. I ett uttalande på torsdagen manar man ministerrådet att hålla på pengarna.

– Vi måste använda våra ekonomiska muskler för att vända utvecklingen i medlemsländer där man nedmonterar rättsstaten. Ungern har inte vidtagit tillräckligt med åtgärder. Där måste vi nu sätta hårt mot hårt med Viktor Orbán, säger Tomas Tobé (M) till TT.

Fakta: EU-parlamentet om Ungern

EU-parlamentet röstade på torsdagen igenom en icke bindande resolution som uppmanar EU-kommissionen att stå fast vid sitt förslag om att hålla inne EU-stöd till Ungern.

416 ledamöter röstade ja, däribland alla röstande svenskar förutom SD:s Charlie Weimers och Johan Nissinen samt tidigare SD-ledamoten Peter Lundgren som fanns bland de 124 nej-sägarna.

Här är några svenska ledamöters ord om Ungern-bidraget:

Att det är alldeles för tidigt att släppa på pengarna är väldigt väldigt tydligt från vänster till höger, säger Evin Incir (S).
Situationen i Ungern är fruktansvärd. Vi är beredda att göra allt för att inte vi ska vandra den här vägen, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
Har man gett efter för Orbán har man gett efter för Putin, säger Malin Björk (V).
Mycket av kritiken kan vi stämma in i. Men man vill använda budgeten som ett politisk redskap och där blir vi lite oroliga att det här ska sätta ett prejudikat som man sedan använder mot andra länder, exempelvis Sverige, anser Charlie Weimers (SD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!