Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ukraina i skymundan – kan ha skäl till oro

Kriget i Ukraina rasar vidare med blodiga strider – men vid fronten sker minimala förändringar och omvärlden har vänt blickarna mot Mellanöstern. Ukraina kan behöva oroa sig för att bli åsidosatt, i alla fall på sikt.

Ukrainska soldater övar på en militär anläggning i norra Ukraina. Bilden togs i onsdags.

Ukrainska soldater övar på en militär anläggning i norra Ukraina. Bilden togs i onsdags.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-11-11 07:32

– Tiden går, folk är trötta. Men detta är inte ett dödläge, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en presskonferens som han höll tillsammans med EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Kiev förra helgen.

Han gick då på tvärs med Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj, som i en uppmärksammad intervju några dagar tidigare hade gjort gällande att kriget i princip har kört fast.

Kriget i Mellanöstern drar "så klart" uppmärksamhet från Ukraina, sade Zelenskyj, och tillade att hans land har hamnat utanför fokus även tidigare.

– Jag är helt säker på att vi tar oss igenom den här utmaningen, sade presidenten.

Europeisk trötthet?

Rysslands robotanfall mot Ukrainas elnät har trappats upp inför vintern. Målet är att ukrainare ska frysa, och i förlängningen kan även kriget och frontlinjen frysa i ett mer statiskt läge. I skyttegravar i syd och öst pågår intensiva strider, så här långt med relativt små förflyttningar.

– Tiden närmar sig då alla kommer att förstå att vi måste hitta en väg ut, sade Italiens premiärminister Giorgia Meloni i ett telefonsamtal härom veckan, när hon trodde att hon talade i förtroende med en afrikansk ledare men i själva verket blev utsatt för en busringning av ryska bedragare.

Det finns en frustration som kopplas till att Ukrainas motoffensiv inte går så snabbt som många väntade sig – men förväntningarna var också alldeles för höga, enligt Albin Aronsson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det bubblar nog en viss trötthet hos flera länder, men det är inget man skulle gå ut med offentligt om det vore så, säger han, och anför att stödet generellt är fortsatt stort och att länderna förmår hålla flera bollar i luften samtidigt.

– Mycket av stödet och logistiken rullar på även om det inte syns lika mycket i medier när kriget i Mellanöstern pågår.

Uppe för diskussion

För mindre än en månad sedan meddelade Sverige, Danmark, Finland och Norge att man gemensamt beställer artilleriammunition som Ukraina ska få. Under nästa år väntas landet också få upp F-16-plan i luften.

Men i USA – som står för klart störst andel av det militära stödet – har engagemanget blivit föremål för inrikespolitisk debatt. Framför allt inom det republikanska partiet gror ett missnöje, till stor del med hänvisning till att Israel behöver stödet.

Donald Trump säger sig vilja avsluta kriget snabbt om han blir vald till president igen, men det är oklart vilka villkor han tänker sig att det ska ske på. Att Trumps tidigare regering satsade mer på militären och internationella åtaganden än vad många hade väntat sig gör det också svårbedömt, enligt Albin Aronsson.

– Men absolut finns risken att en republikansk regering skulle försöka hitta en utväg för USA. Och just nu är det väl, med alla reservationer man kan lägga in, ganska sannolikt, säger Albin Aronsson.

Behöver övertyga

Även i en mer fryst konflikt kommer Ukraina behöva mer och mer militärt stöd för att stå emot Ryssland.

USA har gott om resurser, men inte nödvändigtvis till flera större konflikter, om till exempel den i Mellanöstern växer i omfattning. Många andra av Ukrainas allierade börjar få tomt i ladorna.

Knäckfrågan är om det finns möjlighet och politisk vilja att trappa upp produktionen av försvarsmateriel tillräckligt för att kunna stötta Ukraina över tid, enligt Albin Aronsson.

– Nu gäller det för regeringarna att fortsätta förklara varför det ligger i ländernas och befolkningarnas intressen att stödja Ukraina.

TT: Hur orolig behöver Volodymyr Zelenskyj vara?

– Orolig. För att hans perspektiv måste sträcka sig över flera år.

Fakta: Som första världskriget?

Skyttegravskriget i Ukraina har föranlett återkommande jämförelser med blodbaden i första världskrigets ställningskrig.

Och det är på allra minst ett vis jämförbart: De ukrainska styrkorna avancerade i somras i genomsnitt 90 meter per dag vid fronten kring Robotyne i syd – och ställningarna flyttades därmed fram i samma takt som de gjorde vid slaget vid Somme 1916, enligt en analys av den amerikanska tankesmedjan CSIS.

Slaget vid den franska floden var ett av de värsta under första världskriget och förlusterna uppgick totalt i ett miljontal, när ententens styrkor tryckte tillbaka tyska motståndare totalt knappt tio mil på drygt fyra och en halv månad.

Ukrainas avancemang kan också sättas i relation till de ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkiv i september förra året, där de gick fram i snitt 7,4 kilometer om dagen när de ryska styrkorna hastigt gjorde reträtt.

Eller till motoffensiven i västra Cherson samma höst, där något mer förberedda ryssar trycktes tillbaka i genomsnitt 590 meter om dagen.

Under den tid som passerade inför Ukrainas motoffensiv denna sommar hann Ryssland förskansa sig rejält med draktänder, vidsträckta minfält och på flera håll med ett flertal försvarslinjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!