Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Putins order väcker oro och frågor

Rysslands senaste utspel om återhållsamhet i Ukraina är ett försök att maskera att militären kört fast. Det menar brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering. Samtidigt väcker en order om att utöka Rysslands väpnade styrkor nästa år oro för att landet förbereder sig på ett långt krig.

Ryska militärer under en parad i Moskva i maj. Nästa år ska de få fler kollegor, enligt ett beslut från landets president.

Ryska militärer under en parad i Moskva i maj. Nästa år ska de få fler kollegor, enligt ett beslut från landets president.

Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Ukraina2022-08-26 04:37

Storbritanniens försvarsdepartement tar fasta på att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu häromdagen sade att landet frivilligt drar ned på krigföringen i Ukraina. Detta ska ha gjorts för att minska risken för att civila drabbas av anfallen, sade Sjojgu enligt referat från ett möte med den asiatiska samarbetsorganisationen SCO.

"Detta är nästan helt säkert avsiktligt falsk information", skriver departementet på Twitter. "Den ryska offensiven har kört fast på grund av rysk militärs dåliga effektivitet och starkt ukrainskt motstånd". Departementet bedömer att minst sex generaler har fått sparken på grund av att kriget går så dåligt.

Över två miljoner

Men president Vladimir Putin verkar hoppas på förnyelse inom försvaret. I torsdags skrev han under ett dekret om en utökning som innebär att Rysslands militär ska bestå av över två miljoner personer, varav 1,1 miljoner ska vara soldater. Det är första gången på fem år det kommer en dylik order som förändrar antalet personer i styrkorna.

– Det här är ingen åtgärd du vidtar när du förväntar dig ett snabbt slut på ditt krig. Det här är något du gör när du planerar för någon sorts utdragen konflikt, säger Dara Massicot vid tankesmedjan Rand till The New York Times.

Analytiker är också fundersamma på hur ökningen om 137 000 man egentligen ska gå till. Rekryterare uppges ha svårt att finna frivilliga, och utbildningskapaciteten bedöms vara begränsad.

Tankesmedjan ISW skriver att dekretet inte kommer att öka stridskraften i närtid och ser det som ett tecken på att massmobilisering inte ligger i korten i en snar framtid.

"Rysk militär försöker antagligen att kompensera förluster i invasionen i Ukraina och skapa krafter att upprätthålla sin insats i Ukraina".

Attack i Dnipro kan vara krigsbrott

Den ryska bombningen av en tågstation i regionen Dnipro i onsdags kan enligt vissa experter ha varit ett krigsbrott. Ryssland hävdar att fler än 200 militärer dödades i attacken, medan Ukraina uppger att 25 personer, däribland barn, miste livet.

Om civila var målet för attacken kan den betraktas som ett krigsbrott, säger Jennifer Trahan som är professor vid amerikanska New York University.

– En tågstation är i allmänhet en civil plats och bör inte vara ett mål för en attack, säger hon.

Attacken riktades mot stationen i samhället Tjaplyne och är en av dödligaste attackerna mot Ukrainas järnvägssystem på månader. Den inträffade i onsdags då landet firade sin självständighetsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!