Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ockupantstyre i Cherson vill se rysk annektering

Det av Moskva installerade ockupationsstyret i ukrainska Cherson vill att Ryssland ska annektera regionen. Samtidigt ska Belarus placera ut specialförband i gränsområden mot Ukraina.

En kvinna i Cherson insvept i en ukrainsk flagga protesterar mot den ryska ockupationsmakten. Bilden är tagen 19 mars.

En kvinna i Cherson insvept i en ukrainsk flagga protesterar mot den ryska ockupationsmakten. Bilden är tagen 19 mars.

Foto: Olexandr Chornyi/AP/TT

Ukraina2022-05-11 05:41

Cherson i södra Ukraina var den första större staden i Ukraina som föll i ryska händer efter invasionskrigets början den 24 februari.

– Det kommer att skickas en förfrågan om att göra Cherson till en fullvärdig medlem av Ryska federationen, säger Kirill Stremousov, som tillhör det av Ryssland installerade ockupationsstyret i Cherson, enligt ryska nyhetsbyråer.

Han hävdar att man "vid årets slut" kommer att lyda under rysk lag. Enligt Stremousov kommer invånarna i Cherson inom några dagar "ha rätten att erhålla ryskt medborgarskap".

"Juridisk grund"

Kreml håller sig dock avvaktande till idén och vill åtminstone upprätthålla bilden av att ockupationen är rättfärdigad.

– Sådana avgörande beslut måste vila på juridisk grund för att kunna bli legitima, så som fallet var med Krimhalvön, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov på en presskonferens.

Hänvisningen till Krim gäller en kuppartad folkomröstning inför den olagliga annekteringen av Krim 2014, då en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Den så kallade folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.

I slutet av april kom brittiska underrättelser om att Ryssland planerade att iscensätta en folkomröstning i Cherson.

Firade självständighetsdag

Från ukrainsk sida kommenterar Mychailo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, de nya uppgifterna på Twitter:

"Ockupanterna kan lika gärna skicka en förfrågan om att få ansluta sig till Mars eller Jupiter. Den ukrainska armén kommer att befria Cherson, oavsett vilka ordlekar ockupanterna ägnar sig åt".

Längre österut, i Donetsk, firade separatister årsdagen, den åttonde, av självständighetsutropandet från Ukraina 2014.

Ett torg i staden döptes om efter en av de första ryska soldater som dödades efter den ryska invasionen i februari i år. Däremot hölls inte sedvanliga evenemang som lockar stora folkmassor under "Folkrepubliken Donetsks dag", rapporterar AP.

"Ryssland vill inta Kiev"

Ryssland har heller inte övergett hoppet om Kiev. Det säger en ukrainsk general enligt AP.

– Ryssarna planerar att ta kontroll över regionerna i södra Mykolajiv och Odessa för att bygga en landkorridor till separatistregionen Transnistrien i Moldavien. Men man har även planer på att än en gång försöka storma Kiev, säger brigadgeneral Oleksij Hromov vid onsdagens genomgång.

De ryska styrkorna försökte erövra den ukrainska huvudstaden under de första veckorna av invasionen, men har dragit sig tillbaka efter att ha stött på ett starkt ukrainskt försvar. I stället har fokus flyttats till landets östra delar där Moskvastödda separatister har kämpat mot ukrainska styrkor sedan 2014.

Belarus mobiliserar

Längre norrut kommer rapporter om att Belarus ökat sin militära närvaro i flera områden som gränsar till Ukraina.

Minsk har i månader klagat på att Natoländerna samlar soldater nära Belarus gränser – grannarna Polen, Litauen och Lettland tillhör alla Nato – och som svar på det har man ökat sina egna militärövningar, både i antal och intensitet.

Ukrainas president Zelenskyj sade i ett tal via länk till studenter i Paris att den ukrainska sidan är redo för förhandlingar, men att viljan håller på att försvinna.

– För varje Butja, för varje Mariupol, för varje ny stad där tiotals dör och våldtas, för varje övergrepp minskar önskan och möjligheterna för förhandlingar och med det att genom diplomati hitta en lösning sade han enligt The Guardian.

Guterres pessimistisk

Även FN:s generalsekreterare António Guterres ser dystert på situationen. "För närvarande finns det inga omedelbara chanser att få till ett fredsavtal eller lokalt eldupphör", säger han enligt AP efter ett möte med Österrikes president Alexander van der Bellen.

– Men det finns fortfarande mycket vi kan göra för att rädda liv och förbättra den humanitära situationen, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!