Flera möjliga tolkningar av evakueringsbeslut

Det kan finnas flera orsaker till att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar civila i Donetsk att lämna regionen.
–Det här var inget beslut som fattades lättvindigt, säger Charles Miller, doktor i statsvetenskap och expert på militära konflikter.

En flicka hoppar ner i sin pappas famn från en rysk stridsvagn, som förstörts och visas upp på ett torg i Kiev.

En flicka hoppar ner i sin pappas famn från en rysk stridsvagn, som förstörts och visas upp på ett torg i Kiev.

Foto: David Goldman/AP/TT

Ukraina2022-08-01 05:58

I lördags manade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj alla civila i Donetsk att lämna regionen.

– Ju fler människor som lämnar Donetskregionen nu, desto färre människor får den ryska armén möjlighet att döda, sade presidenten i ett tal.

Charles Miller, verksam vid Australian National University, ser flera möjliga tolkningar till varför beskedet kommer just nu.

– Det är en rätt stor grej, för vi pratar om 250 000–300 000 människor som befinner sig i den ukrainskkontrollerade delen av Donetsk oblast, säger han.

Svagt försvar?

En förklaring kan vara att Zelenskyj och hans stab bedömer att försvaret är för svagt, och kommer att köras över av de ryska styrkorna. Det går i så fall stick i stäv med vad analytikerna på tankesmedjan ISW tror, liksom USA:s försvarshögkvarter Pentagon, som bedömer att den ryska invasionen stannat av.

– Det finns en möjlighet att de har fel, vilket ukrainarna har insett, och därför beordrat evakueringen, säger Miller.

En annan orsak kan vara att Ukraina bedömer att civila kan hamna i skottlinjen.

– Även om området där de bor kanske inte riskerar att hamna under ockupation så kan de ändå riskera att utsättas för ryskt artilleri och bombardemang.

En tredje möjlig tolkning är att Ukraina nu bedömer risken för civila som hamnar under rysk kontroll som mycket större, sedan ett fängelse med krigsfångar attackerades förra veckan, och ett klipp spridits som påstås visa en ukrainsk krigsfånge kastreras av ryska soldater.

– Det kan vara så att man klassat upp faran för civila om vad som händer om man ockuperas, säger Miller.

Förbereder motoffensiv?

TT: Kan det också vara så att Ukraina vill tömma området inför en motoffensiv?

– Ja, det är möjligt, men vi ska ha i åtanke att Zelenskyj beordrat evakueringen av områden som är under ukrainsk kontroll, där man inte borde vänta sig hårda strider vid en motoffensiv.

Presidenten uppgav under söndagen att den ryska armén försöker stärka sina positioner i de ockuperade områdena i den södra delen av landet och ökar aktiviteten där.

– Jag tror att de uppgifterna stämmer. Det är rätt svårt för Ryssland att dölja sina förflyttningar så att de inte upptäcks, med tanke på satellitövervakning och liknande. Det kan vara så att man försöker få till en framryckning, eller att försvara sig mot en möjlig ukrainsk motattack. Det sistnämnda är mer troligt.

Kriget ändrar fas

Charles Miller säger att kriget ändrat fas i takt med att Ukraina fått medeldistansartilleri från USA i form av raketartillerisystemen Himars.

– Det återställer balansen när det gäller hur långt man kan nå, där Ukraina haft en nackdel. Rysslands offensiv i öst har varit baserad på tungt artilleribombardemang tillsammans med stötvisa framryckningar. Det byggde på att det ryska artilleriet nådde längre, vilket gjorde att de kunde bombardera ukrainarna utan att de kunde göra något åt det.

Ukraina har sedan de fått tillgång till Himars lyckats rikta in sig på logistiknav och ammunitionsdepåer.

– Det gör det mindre troligt att Ryssland kan göra några större avancemang, om inget förändras. Men det innebär inte nödvändigtvis att Ukraina kan gå på motoffensiv och ta tillbaka territorium, säger Miller.

En orsak till det är att det behövs helt andra förmågor att försvara sig jämfört med att anfalla.

– De måste först och främst koordinera sina styrkor på ett sätt som är svårt för alla militärmakter. De har dessutom förlorat några av sina bästa styrkor. Så jag är lite skeptisk till att de ukrainska styrkorna lyckas återta territorium, utan massiv hjälp från väst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!