Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Britterna försvarar donation av uranammunition

Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.

En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild.

En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ukraina2023-03-23 03:43

Storbritannien har bekräftat att ammunitionen ska levereras tillsammans med Challenger 2-stridsvagnar. Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat beslutet och anklagar västvärlden för att "använda vapen med en kärnkomponent". Utrikesminister Sergej Lavrov har beskrivit det som en "allvarlig eskalering", enligt AFP.

Kritiken avfärdas från brittiskt håll. Utrikesminister James Cleverly säger att det inte rör sig om någon kärnupptrappning, och experter säger att det inte kan bli en kärnreaktion som ett kärnvapen.

– Det finns inget hot mot Ryssland, det här är enbart för att hjälpa Ukraina att försvara sig, sade Cleverly vid en pressträff enligt flera medier, och fortsatte:

– Det är värt att säkerställa att alla förstår att bara för att ordet uran finns i rubriken "ammunition innehållande utarmat uran", så är det inte kärnvapenammunition.

Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran. Strålningen är också främst alfapartiklar, som inte tränger genom huden, men som kan vara farligt om man andas in dammpartiklar med ämnet eller om exempelvis splitter tränger in i kroppen, enligt ett EU-dokument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!