Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beskjutning mot kärnkraftverk i Ukraina

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för beskjutning mot det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Det finns inga uppgifter om skador på reaktorbyggnader eller anställda vid verket.

En rysk soldat på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från i maj.

En rysk soldat på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från i maj.

Foto: AP/TT

Ukraina2022-08-05 03:04

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom säger att rysk beskjutning under fredagen har lett till träffar nära en av reaktorbyggnaderna, vilket medfört att en reaktor kopplades bort från kraftnätet. "Det är risk för väteläckage och spridning av radioaktiva partiklar. Brandrisken är hög", heter det i uttalandet. Inga människor ska ha kommit till skada.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga videotal att Ryssland gjort sig skyldigt till ett terrordåd.

– I dag har ockupanterna skapat ytterligare en extremt riskabel situation för hela Europa – de träffade kärnkraftverket Zaporizjzja två gånger. Varje bombning av denna plats är ett skamlöst brott, ett terrordåd, säger presidenten i sitt dagliga videotal enligt AFP.

Inga oberoende källor

Senare anklagade det ryska försvarsdepartementet ukrainska styrkor för att ha genomfört artilleriangrepp mot kärnkraftverket. I uttalandet anklagas den ukrainska regeringen för "nukleär terrorism".

Ingen av anklagelserna har kunnat bekräftas av oberoende källor.

Kärnkraftverket i sydöstra Ukraina är Europas största och ockuperades av Ryssland i mars. I veckan anklagade USA:s utrikesminister Antony Blinken Ryssland för att utnyttja kraftverket som bas för att skjuta mot ukrainska mål, i vetskap om riskerna med att skjuta tillbaka mot en kärnanläggning med stora mängder radioaktivt avfall i lager.

Amnesty står fast

Människorättsorganisationen Amnesty International står fast vid kritiken om att Ukraina bryter mot internationell lag och sätter civila i fara, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Detta sedan landets president Volodymyr Zelenskyj avfärdat kritiken, och anklagat organisationen för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.

Människorättsorganisationens generalsekreterare Agnes Callamard uttrycker oro över att den ukrainska regeringens reaktion "riskerar att dämpa en legitim och viktig diskussion om dessa ämnen".

Amnesty släppte under torsdagen en rapport där man hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. Totalt listar organisationen 19 städer och byar i regionerna Charkiv, Donbass och Mykolajiv där man säger sig ha dokumenterat detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!