Angela Merkel valdes till förbundskansler den 22 november 2005. Hon har lett Tyskland genom både flykting- och coronakris, och också varit en av EU:s starkaste företrädare och ledare.
Nu är hon med på sitt sannolikt sista toppmöte i Bryssel som förbundskansler. Allt talar för att den nuvarande finansministern, socialdemokraten Olaf Scholz, bildar en koalitionsregering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. Därmed kommer de att föra Tysklands talan nästa gång EU:s ledare väntas samlas i december.
I München i södra Tyskland är uppfattningarna om Merkel som ledare kluvna. Det är sensommarvarmt och många tar chansen att sitta ute på lunchrasten.
Röstade på De gröna
En av dem är 31-årige Georg Buenger, som är kostymör vid Bayerns Operahus. Han äter sin lunch på trappan till Operan vid Max-Joseph-Platz.
– Hon har gjort många bra saker, inte bara för Tyskland utan för Europa. Jag är inte glad över att hon ska lämna nu, säger han.
Ändå röstade han på De gröna som tros ta en plats i den nya regeringen.
– Jag hoppas att de kommer att ha stort inflytande och att de ska lyfta klimatfrågorna. Det var det enda skälet till att jag röstade på dem.
"Bra med förändring”
– Det är bra med förändring. Men nästa kansler kanske inte blir lika bra som hon, säger 22-åriga Betty Kasahun, som jobbar som assistent på en advokatfirma i München.
Vännen Wolfgang Metzler håller med. 38-åringen jobbar som kontorschef.
– Hon har varit som en mor för oss, "Mutter Merkel". Alltid lugn, alltid professionell. Jag tror det gagnat henne att hon levt enkelt och ofta uppträtt som en "vanlig medborgare", säger Metzler.
”Ny CDU-regeringen utan Merkel"
Men alla delar inte synen på Angela Merkel som en landsmoder. Inte ens om man stödjer hennes konservativa parti CDU eller systerpartiet CSU.
– Vi skulle hellre vilja ha en ny CDU-regering, men utan Merkel i ledningen, säger paret Reiko och Natalia Sund som är 52 respektive 48 år.
De kommer från Gütersloh, nordöst om Dortmund, där hon jobbar med import och export och han är bankman.
– Efter sexton år går allt i samma hjulspår. Vi behöver få in nytt folk, säger Reiko Sund.
– Jag tror inte att Scholz kommer att innebära så stor skillnad. Den stora frågan är vilket inflytande de andra partierna i koalitionen kommer att få, särskilt De gröna.
Han är oroad och tror att den nya regeringen kommer att driva för långt åt vänster.
Angela Schnider, 60 år, jobbar som stylist. Hon tillhör inte heller Merkels stödtrupp.
– Nej, jag är glad att hon slutar. Mot slutet har hon bara blivit sämre. Jag tror hon suttit för länge, säger Schnider.
– Nu hoppas jag på en ny inriktning för Tyskland.
”Har varit obeslutsam”
Hon tror att skälet att Merkel har kunnat sitta så länge är att det inte funnits någon stark utmanare.
– Hennes sätt har varit, å ena sida, å andra sidan, vi får vänta och se. Hon har varit obeslutsam, analyserar Schnider.
Nu hoppas hon i stället på Olaf Scholz.
– Han är pragmatiskt. Och med De gröna i koalitionen kommer det att finnas ett tryck att handskas med klimatfrågorna.