Statsvetare: Sunak har örat nära verkligheten

Storbritanniens blivande premiärminister Rishi Sunak undviker den bubbelmentalitet som präglat Konservativa partiets ledarskap. –Han är för klok för det. Han har örat nära golvet, säger statsvetare Mikael Sundström på Lunds universitet.

Storbritanniens blivande premiärminister Rishi Sunak (höger) anses av bedömare vara en god lyssnare. Här med Tysklands finansminister Christian Lindner. Arkivbild.

Storbritanniens blivande premiärminister Rishi Sunak (höger) anses av bedömare vara en god lyssnare. Här med Tysklands finansminister Christian Lindner. Arkivbild.

Foto: Federico Gambarini/dpa via AP/TT

Storbritannien2022-10-24 16:42

Efter en turbulent kaostid för styrande Konservativa partiet hoppas Tories på ett nytt kapitel med Sunak som ledare – och därmed premiärminister.

Men ska partiet kunna ta sig upp på den politiska banan igen?

– Det blir väldigt svårt för Sunak med tanke på att Torypartiet är mycket splittrat och infekterat. Om det är någon som ska kunna det så är det Sunak, säger universitetslektor Sundström efter beskedet om utvecklingen i London.

– Rishi Sunak hör uppenbarligen inte till Boris Johnsonfalangen, då det var han som lyfte svärdet som ledde till Johnsons avgång. Och han har ingenting med Truss eländiga ämbetsperiod att göra, det kan ingen anklaga honom för.

Ung men erfaren

Som 42-åring blir Sunak en av Storbritanniens yngsta premiärministrar. Sundström poängterar dock hans erfarenhet som politiker och minister.

– Sunak är mer slipad än Truss och har örat bättre mot golvet. Å andra sidan kan kritiker peka på att Sunak var finansminister under en lång period i dagens mått mätt. Han kan beskyllas för vara ansvarig för en del av problemen.

Oppositionen, med socialdemokratiska Labour i spetsen, kräver åter nyval. Detta är det sista som Tories och Sunak vill vara med om.

– Ingen vettig inom Tories vill ha ett parlamentsval. Vore det val i närtid så skulle det bli masslakt och Tories skulle förlora ett oerhört stort antal parlamentsplatser, säger Sundström.

Formellt måste val hållas senast 2025, men ingen i Storbritannien vill ha en valrörelse över jul. Så för Tories handlar det om att hålla ut till hösten 2024 -- och hitta en valbar politik under Sunaks ledarskap.

Historiskt självförvållat

Men Sundström lyfter också blicken, för att inte stirra sig blind på en den senaste tidens svängdörrspolitik på 10 Downing Street.

– Tories problem är historiskt självförvållat, säger han och pekar på tidigare premiärministern konservative David Camerons vallöfte om en brexitomröstning som skulle få slut på det interna tjafset om EU-medlemskap. Cameron vann valet, förlorade brexitomröstningen och avgick.

Sedan dess har Tories varit svajigt internt, även om dåvarande ledaren Boris Johnson kunde vinna val.

– Nu hoppas man på vissa förbättringar under Sunak. Det kan ju inte bli värre – då är partiet slut, säger Mikael Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!