Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Katalanska kraven efter det spanska valet

Ge oss en folkomröstning om självständighet, så får du fortsätta som premiärminister. Det är det katalanska partiet Junts budskap till Pedro Sánchez efter det spanska valet. Läget är ovisst och regeringssamtalen riskerar hamna i dödläge.

Uppstädning efter valnatten. Men det politiska läget blir högst oklart.

Uppstädning efter valnatten. Men det politiska läget blir högst oklart.

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Spanien2023-07-24 07:50

Att valresultatet blev mycket jämnt innebär att mindre partier kan spela en nyckelroll och bli kungamakare. Ett första utspel från det katalanska partiet Junts har kommit från partiets generalsekreterare Jordi Turull. Han förklarar för den katalanska radiostationen RAC 1 att en folkomröstning om katalansk självständighet är ett krav, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Junts ställer det som krav för att partiet ska stötta Sánchez block, där socialdemokratiska PSOE ingår.

Det politiska läget är mycket svårt. Högerpartiet Partido popular (PP) fick 136 mandat, en ökning med 47 mandat i parlamentet med 350 platser.

Ytterhögern backade rejält

Däremot backade ytterhögerpartiet Vox rejält i valet och hamnade på 33 mandat, en minskning med 19 mandat från förra valet i november 2019.

Därmed kan de två partierna inte självklart bilda regering, även om PP:s partiledare Alberto Núñez Feijoo väntas få första försöket.

– För att kunna bilda regering förutsätts att de borgerliga nationalisterna i Katalonien, Junts, avstår från att rösta emot en regeringsbildning, säger professor Hans Lauge Hansen vid Århus universitet, till Ritzau.

För att nå en majoritet måste alltså ett regeringsblock skrapa ihop 176 mandat.

Valdeltagandet i Spanien låg på omkring 70 procent.

Valet i Spanien

Partido Popular (PP):

Konservativa PP är det största oppositionspartiet i Spanien, med Alberto Núñez Feijóo som ledare.

PP har sina rötter i Alianza Popular, som bildades 1976 och till en början hade svagt stöd eftersom partiledaren Manuel Fraga hade stått diktatorn Francisco Franco nära.

År 1988 bytte partiet namn och antog ett kristdemokratiskt program.

Partido Socialista Obrero Español (PSOE):

Socialdemokratiska PSOE är det nuvarande styrande partiet och leds av Pedro Sánchez, som har varit premiärminister sedan i juni 2018.

Partiet bildades 1879 och är landets äldsta.

Vox:

Högerextrema Vox bildades 2013 av tidigare medlemmar i PP.

Partiet förespråkar hårdare tag mot självständighetsrörelserna i Katalonien och Baskien, är kritiskt mot lagstiftningen för att motverka mäns våld mot kvinnor och vill minska rättigheterna för hbtq-personer i landet.

Vox beskrivs också som invandringskritiskt och antimuslimskt.

Grundaren och partiledaren heter Santiago Abascal.

Sumar:

Sumar är en gemensam valplattform som bildades den 9 juni i år inför söndagens parlamentsval.

I alliansen, med arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz i spetsen, ingår ett dussin vänster- och klimatgrupper, bland annat Podemos och Izquierda Unida som är en del av Sánchez regeringskoalition.

Källor: UI/Landguiden, Encyclopedia Britannica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!