Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världsledare välkomnar USA:s maktskifte

Illa dold glädje i Iran, fyrverkerier i en indisk by och förhoppningar om ett bättre transatlantiskt samarbete. Det är några av omvärldens reaktioner på att USA fått en ny president. "Välkommen tillbaka till Parisavtalet", hälsar Frankrike.

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Samhälle och välfärd2021-01-20 10:10

Irans president Hassan Rohani beskriver skiftet som slutet på "en tyranns era" och expresidenten Donald Trump som en person som har orsakat problem för sitt eget folk men också i världen.

Trump har gått hårt mot Iran, dragit sig ur kärnenergiavtalet och återinfört tuffa sanktioner. Rohani uppmanar president Joe Biden att återgå till avtalet och lyfta sanktionerna.

– Bollen är på USA:s planhalva. Om Washington återgår till avtalet kommer vi också att respektera våra åtaganden enligt pakten fullt ut, säger Rohani i ett tal.

Vill stärka allians

Även från Israel kommer positiva reaktioner på Joe Bidens övertag av ämbetet. Men premiärminister Benjamin Netanyahu passar samtidigt på att ge en känga åt ärkefienden Iran.

– Jag ser fram emot att arbeta med dig och att vidare stärka alliansen mellan USA och Israel, att fortsätta sprida fred mellan Israel och arabvärlden och att konfrontera gemensamma utmaningar, där det allra allvarligaste hotet just nu kommer från Iran, sade han i samband med Bidens tillträde.

"Europa är redo"

Från Frankrike kommer varma lyckönskningar och president Emmanuel Macron välkomnar även USA tillbaka till Parisavtalet, som Trump lämnade vid sin tid vid makten.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier beskriver maktskiftet som en "bra dag för demokratin" och säger sig vara "enormt lättad" över att Biden flyttar in i Vita huset.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver på Twitter att försvarsalliansen ser fram emot att samarbeta med Biden för att "ytterligare stärka banden" mellan USA och Europa. Ett liknande bud kommer från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som meddelar att "Europa är redo för en nystart".

Påvens bön

Kreml framhåller i sin tur att det är upp till Biden om de spända relationerna mellan Moskva och Washington DC ska förbättras. Talespersonen Dimitrij Peskov säger att Ryssland kommer att följa en gammal tradition av att söka goda relationer med USA.

Ryssland uttrycker också en förhandling om att länderna ska enas om en förlängning av nedrustningsavtalet Nya Start.

Ett i förhållande till Ryssland mycket litet land som hälsar Biden välkommen till presidentposten är mikronationen Vatikanstaten.

– I en tid när djup kris hotar mänskligheten och kräver långsiktigt och gemensamt agerande, ber jag att dina handlingar kommer att vägledas av strävan mot en värld präglad av rättvisa och frihet, säger påve Franciskus.

Indiskt firande

Maktskiftet har också uppmärksammat i Thulasendrapuram, den by i södra Indien från vilken USA:s nyinsvurna vicepresident Kamala Harris släkt härstammar från.

– En lokalpolitiker har hållit en särskild bön och byborna har delat ut sötsaker och tänt smällare sedan i morse, sade butiksägaren G Manikandan, inför installationsceremonin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!