Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skeppsvrak utanför Mexiko visar mörk hemlighet

Ett vrak som hittats på havets botten utanför den mexikanska Yucatánhalvön har visat sig vara ett skepp som använts för att transportera slavar från ursprungsbefolkningen. Upptäckten är unik då inget sådant skepp tidigare hittats.

Slavskeppet La Unión sjönk utanför staden Sisal på Yucatánhalvön 1861, skeppsvraket upptäcktes 2017. Arkivbild.

Slavskeppet La Unión sjönk utanför staden Sisal på Yucatánhalvön 1861, skeppsvraket upptäcktes 2017. Arkivbild.

Foto: Helena Barbra/INAH via AP/TT

Samhälle och välfärd2020-09-20 09:55

Vraket efter skeppet, ett ångfartyg med namnet La Unión, hittades redan 2017 men det är först nu som mexikanska arkeologer kan bekräfta vad det använts till – att transportera förslavade människor till Kuba.

Mellan 1855 och 1861 transporterade skeppet kidnappade personer ur mayafolket från Mexiko till Kuba där de tvingades arbeta på sockerrörsodlingar.

Slavskeppet är enligt Mexikos antropologiska institut INAH ett världsunikt fynd då inget sådant skepp tidigare hittats. Fyndet visar vidare att försäljningen av slavar fortsatte även efter att tvångsförflyttning av människor från mayafolket förklarats olagligt i Mexiko år 1829.

"Varje slav såldes till mellanhänder för 25 pesos, och de sålde i sin tur slavarna i Havana för upp till 160 pesos för män och 120 pesos för kvinnor", skriver INAH-arkeologen Helena Barba Meinecke i ett uttalande enligt CNN.

"För forskare så är upptäckten högrelevant. Den vittnar om ett mörkt kapitel i Mexikos historia som bör erkännas och studeras vidare för att lära oss mer om omfattningen", skriver INAH fortsatt i uttalandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!