Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Overklighetskänsla på gatorna i Washington

En belägrad stad möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför tillträdande president Joe Bidens tillträde.
–Det är väldigt sorgligt att se vårt land så här, säger Washingtonbon Linda Delgado till TT:s utsända.

Washingtonborna Allison Fiorello och Susan Seutter är ute på en löprunda i Washington DC.

Washingtonborna Allison Fiorello och Susan Seutter är ute på en löprunda i Washington DC.

Foto: Mattias Lundblad/TT

Samhälle och välfärd2021-01-19 16:20

Antalet soldater som vaktar huvudstaden är fler än vad USA har på plats i Irak och Afghanistan sammanlagt. De ska hindra nya oroligheter, efter det att Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari.

Linda Delgado har just vinkat av sin partner som arbetar i senaten för Demokraterna.

– Han var där under attacken den 6 januari, och fick låsa in sig på sitt kontor hela kvällen, berättar hon.

Ett två meter högt stängsel med rakbladstråd har satts upp runt ett stort område kring kongressbyggnaden Kapitolium, där Joe Biden svär presidenteden på onsdagen.

– Nu hoppas jag bara att allt går fredligt till i morgon när Biden svärs in, och att vi kan bygga upp landet igen, säger Linda Delgado.

– Men det kommer att ta lång tid att reparera skadan. Det vi ser här är resultatet av att människor har helt olika verklighetsuppfattning i USA, tillägger hon och pekar mot militäravspärrningarna som ska hejda nya attacker mot kongressbyggnaden.

Polisbilar med blinkande blåljus spärrar av vägarna en kilometer utanför kongressområdet. 13 av stadens tunnelbanestationer är avstängda. I gathörnen syns klungor av soldater från nationalgardet i grönbeiga kamouflageuniformer, småpratande med poliser.

– Det är en märklig stämning i staden och folk är rädda, säger Washingtonbon Susan Seutter som är ute och joggar med kompisen Allison Fiorello längs med avspärrningarna runt Kapitolium.

– Vi hade räknat med att hålla oss inomhus under dagarna kring installationen, men staden känns väldigt befäst och stillsam nu, så vi vågade oss ut för att jogga.

Nödläge utlyst

Washingtons borgmästare Muriel Bowser utlyste nödläge efter kaoset den 6 januari, fram till dagen efter det att Biden svurits in. Hon avråder besökare från att komma till staden. Federala polisen FBI har varnat för nya oroligheter i huvudstaden och även i delstatshuvudstäderna under veckan.

– Det är viktigt att få vardagen att kännas så normal som möjligt och inte bara gömma sig hemma, säger Allison Fiorello, som har med sin dotter i en barnvagn på joggingturen.

Allison Fiorello och Susan Seutter följer med i nyheterna och försöker undersöka sannolikheten för nya oroligheter i staden.

– Men det är svårt att avgöra hur stor risken är. Jag tror att någon kommer att försöka göra något. Men det är väldigt hög säkerhet här så jag tror inte att de kommer långt, säger Susan Seutter.

Eric Owiti, 34, promenerar förbi en samling militärfordon fem kvarter från National Mall, den stora parken vid Vita huset och kongressen. Soldater med automatvapen dirigerar trafiken och kontrollerar legitimation på dem som passerar förbi.

– Det känns obehagligt, men det är nödvändigt den här veckan, säger han.

Spånskivor för skyltfönstren

Banker och butiker har täckt sina skyltfönster med spånskivor. Vid en busshållplats sitter en skylt med bilder på Trumpanhängare som är efterlysta av polisen för attacken mot Kapitolium.

Flera av de projekt som Eric Owiti arbetar med som civilingenjör är satta på paus den här veckan, berättar han.

– Allt i staden står stilla. Vägspärrarna, och att många tunnelbanestationer är stängda gör det svårt att ta sig runt, säger han och tillägger att han kommer hålla sig hemma på onsdagen, då Joe Biden svärs in.

– I vanliga fall hade jag gärna lyssnat på Bidens installationstal på plats, men nu ska jag följa det på tv i stället.

"Kratigt temperament"

– Det är sorgligt att se, säger Rita Faddoul, 56, om raderna av soldater som marscherar förbi utanför den närbutik i stadsdelen Capitol Hill som hon driver med sin syster Giselle Azar.

Det är glest med folk i butiken sedan staden stängt ner och många Washingtonbor håller sig hemma. Kunderna var desto fler i samband med det att Trumpanhängare samlades i tusental i Washington den 6 januari, innan de stormade Kapitolium.

– Då gick affärerna väldigt bra. Men det var inte roligt att se vad som hände i Kapitolium. Det finns bättre sätt att stå upp för sin sak.

Rita Faddoul och Giselle Azar vill inte säga vem de röstade på i valet, men tycker att Donald Trump har gjort ett bra jobb som president.

– Ekonomin var på väg åt rätt håll före pandemin och hans skattepolitik var väldigt bra för oss som är småföretagare, säger Giselle Azar.

– Han har lite kraftigt temperament bara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!