Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myanmar: 19 döms till döden av militärstyret

Myanmars militärstyre har dömt 19 personer till döden för att ha dödat en person med koppling till en armékapten, uppger den av militären ägda tv-stationen Myawaddy. 17 av personerna har dömts i sin frånvaro.

Utbredda protester har skakat Myanmar sedan militären tog makten 1 februari. Nu har 19 personer dömts till döden. Arkivbild.

Utbredda protester har skakat Myanmar sedan militären tog makten 1 februari. Nu har 19 personer dömts till döden. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Samhälle och välfärd2021-04-09 21:10

Personen ska ha dödats i en del av Rangoon där det för närvarande råder krigslagar, och därför har domarna avkunnats i militärdomstol.

I en intervju med CNN har en talesperson för militärstyret sagt att de nu rådande krigslagarna som gäller i ett års tid kan förlängas, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Dödsdomarna är de första av sitt slag sedan militären störtade folkvalda Aung San Suu Kyi 1 februari. Sedan dess har utbredda demokratiprotester skakat landet. Polisen och militären har svarat med dödligt våld och omkring 600 människor har mist livet.

Myanmars FN-ambassadör Kyaw Moe Tun, lojal med den störtade folkvalda regeringen, vädjade på fredagen i FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot militärstyret.

Han bad även om inrättandet av en flygförbudszon över landet, för att "stoppa bombningen mot civilbefolkningen".

– Det krävs av er att ni agerar starkt och kollektivt nu. Jag är övertygad om att det internationella samfundet, och speciellt FN:s säkerhetsråd, inte kommer att tillåta denna grymhet att fortsätta, säger Kyaw Moe Tun.

USA och Estland är två av medlemsländerna i säkerhetsrådet som vill se hårdare tag mot Myanmar. Kina har vetorätt i säkerhetsrådet och har tidigare varit emot utfärdandet av sanktioner, men har den senaste tiden höjt tonläget mot Myanmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!