Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Expert: Flagrant brott mot internationell rätt

Vad innebär egentligen en annektering? Och vad kan omvärlden sätta emot Vladimir Putins stormaktsambitioner och angreppet på Ukrainas suveränitet? Inte mycket, enligt folkrättsexperten Heather Harrison Dinniss.

En kvinna röstar i de skenomröstningar som föregick Rysslands besked om en annektering av fyra ockuperade territorier i Ukraina. Bild från Melitopol i regionen Zaporizjzja den 27 september.

En kvinna röstar i de skenomröstningar som föregick Rysslands besked om en annektering av fyra ockuperade territorier i Ukraina. Bild från Melitopol i regionen Zaporizjzja den 27 september.

Foto: AP/TT

Ryssland/Ukraina2022-09-30 14:39

Att annektera ett område innebär att en stat genom våld eller tvång tar ett landområde – som oftast tillhör en annan stat – i besittning. Enligt internationell rätt är det en olaglig handling som inte får erkännas av andra stater.

– Vad det i praktiken innebär är att Ryssland säger att de här regionerna nu tillhör ryskt territorium, säger Heather Harrison Dinniss, lektor i folkrätt vid Försvarshögskolan och fortsätter:

– Det är ett otroligt flagrant brott mot internationell rätt. Det finns inget sätt att på juridisk väg berättiga det som nu sker.

En annektering förutsätter vanligtvis att den angripande parten först ockuperat landområdena ifråga, precis som i fallen Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

Jämför med Israel

Det som nu sker i östra och södra Ukraina är i stort sett samma sak som skedde på Krim 2014, uppger Heather Harrison Dinniss. Även där iscensattes en av omvärlden utdömd folkomröstning inför beskedet om en annektering.

– Om någon dyker upp på din tröskel med en röstsedel och ett vapen och säger åt dig vad du ska rösta, är det uppenbarligen inte ett fritt och rättvist val. Men antagligen är det ett sätt för Putin att försöka legitimera annekteringen, att kunna säga att de här människorna har valt det själva.

En stat kan också anskaffa nya landområden på laglig väg, men då kallas det i stället secession och ska vara följden av en bilateral överenskommelse. 1867 sålde exempelvis Ryssland Alaska till USA för 7,2 miljoner dollar.

Heather Harrison Dinniss jämför dagens annektering med Israels annektering av östra Jerusalem och Golanhöjderna efter kriget 1967, då man med våld tog land från Syrien.

FN-trupper uteslutna

Enligt folkrätten har alltså samtliga stater i det internationella samfundet en skyldighet att inte erkänna en annektering. Men utöver det finns inte mycket omvärlden kan göra för att stoppa Putin.

– Det enda vi kan göra är att fördöma det, fortsätta att stötta Ukraina och inte erkänna eller ha några som helst relationer med de annekterade områdena. Men allt det görs redan.

När Irak invaderade Kuwait 1990 – och president Saddam Hussein förkunnade att landet nu var en irakisk provins – satte omvärlden snabbt hårt mot hårt genom att sätta in USA-ledda FN-trupper.

Men eftersom Ryssland är en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, och därmed har vetorätt, så tros den lösningen vara helt utesluten vad gäller Ukraina, enligt Harrison Dinniss.

"Då har vi ett tredje världskrig"

Och Natotrupper bedöms som ett alltför riskabelt drag.

– Om Nato går in så blandas samtliga Natoländer in, och då har vi ett tredje världskrig med länder från tre kontinenter som deltar.

För omvärlden återstår bara att försöka hitta nya sätt att pressa Ryssland till ett tillbakadragande, säger Heather Harrison Dinniss.

– Det enda som går att göra är att försöka deeskalera situationen och skapa utrymme för en politisk lösning. Även om det just nu är väldigt svårt att se någon.

Fakta: Historiska annekteringar

1845: USA annekterar Texas från Mexiko.

1883: Chile annekterar delar av Atacamaöknen från Bolivia.

1898: USA:s annektering av Filippinerna.

1898: USA:s annektering av Hawaii.

1903: USA:s annektering av Guantánamobukten på Kuba.

1908–1909: Österrike-Ungerns annektering av Bosnien och Hercegovina.

1910–1945: Japan annekterar Korea.

1938–1939: Nazitysklands annektering av Österrike, västra Polen och Sudetlandet i dåvarande Tjeckoslovakien.

1945: Sovjetunionen annekterar norra delen av Ostpreussen (nuvarande Kaliningrad) och östra Polen efter andra världskriget.

1945: Polen annekterar delar av östra Tyskland och södra Ostpreussen efter andra världskriget.

1950–1951: Kina annekterar Tibet.

1955: Storbritannien annekterar Rockall i norra Atlanten.

1967/1980: Israels annektering av Östra Jerusalem och Golanhöjderna i sydvästra Syrien.

1976: Marockos och Mauretaniens annektering av Västsahara.

2014: Ryssland annekterar Krim den 18 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!