Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Putins vänner söker nya allierade: "Utsatta"

De ska vara Rysslands närmast allierade, åtminstone på pappret. Men när Ukrainakriget rasar har stater i den tidigare Sovjetsfären börjat se sig om efter nya vänner.

En kirgizisk soldat passerar en byggnad som förstördes i strider mellan Kirgizistan och Tadzjikistan i mitten av september. Arkivbild.

En kirgizisk soldat passerar en byggnad som förstördes i strider mellan Kirgizistan och Tadzjikistan i mitten av september. Arkivbild.

Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Ryssland2022-10-16 08:10

Ledare inom den postsovjetiska samarbetsorganisationen Oberoende staters samvälde (OSS) träffades i Sankt Petersburg förra veckan, på Vladimir Putins 70-årsdag.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko, den ende av gästerna som är inblandad i Ukrainakriget, gav Putin en traktor i present – "en sådan som han själv har".

I övrigt var gratulationerna av ett mer formellt slag. Den ryske presidenten fick inga lyckönskningar i det pågående kriget. Inget av de andra samarbetsländerna stödjer det, och inte heller de folkrättsvidriga annekteringarna.

På en pressträff efter ett OSS-möte i Kazakstan i fredags medgav Putin att de övriga länderna uttryckt oro över situationen, men han bedyrade också att Rysslands relationer med övriga länder inte ska påverkas.

– Att vara för beroende av Ryssland har blivit en belastning, säger Johan Engvall, forskningsledare med fokus på Centralasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Rubbat brödraskap

Ryssland har sedan Sovjetunionens fall sökt inflytande över sin intressesfär genom egna internationella samlingar. En är den politiska sammanslutningen OSS.

– Det var från början tänkt som Rysslands stora paraply där man skulle kunna hålla viss kontroll. Men organisationen är i princip helt tandlös. Där händer inte mycket, säger Johan Engvall.

En annan är militäralliansen ODKB, där grundpremissen på pappret är samma som i Nato.

I mitten av september hamnade Armenien i nya strider med ärkefienden Azerbajdzjan och krävde då att alliansen skulle ingripa till dess försvar. Det kom inga fredsstyrkor. När alliansen skulle hålla övningar veckan därpå valde Armenien att stanna hemma.

Denna vecka skulle Kirgizistan stå värd för nya övningar med det ungefärliga namnet "Orubbligt brödraskap". De ställdes in dagen innan. Ingen anledning gavs, men Kirgizistan hamnade för några veckor sedan i nya strider med en allianskollega, grannlandet Tadzjikistan.

– Alliansen har visat sig helt ihålig. Den har inte haft förmåga att dämpa de här konflikterna. Och det är märkligt när man tänker på det, att medlemmar av samma militärblock är i konflikt med varandra, säger Engvall.

Ingrep i närtid

Alliansen gjorde sitt allra första ingripande i januari i år. Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev kallade på hjälp när väldiga protester rasade i hans land, varpå ryska styrkor kom dit.

Vladimir Putin vill inte ha några fler "färgrevolutioner" i sitt närområde. När den ryske presidenten kort därpå tillkännagav den fullskaliga invasionen av Ukraina så lyfte han Kazakstan i sitt tv-sända tal, som ett exempel på hur Ryssland ser på stater i den postsovjetiska sfären:

– Vi respekterar och kommer fortsätta att respektera deras suveränitet, och ett exempel på detta är den hjälp vi gav Kazakstan, som stod inför tragiska skeenden där dess statsbildning och integritet hotades.

Putin väntade sig sannolikt mer tacksamhet från Kazakstan i krigstid, enligt Johan Engvall.

– Kazakstan har haft en väldigt tydligt neutral position från början. Också på punkten att erkänna "låtsasländerna" (i ryskannekterade Donbass), som Tokajev till och med kallade dem. De stödjer Ukrainas territoriella integritet.

Sårbar sits

Flera av de centralasiatiska länderna knyter an till Kina, som verkar för den nya så kallade sidenvägen genom Asien. Flera länder med turkfolk stärker banden till ett alltmer ambitiöst Turkiet. Och i september krävde demonstrerande armenier att landet slår in på en ny väg – samtidigt som USA:s utrikesminister Antony Blinken medlade i konflikten med Azerbajdzjan.

Det är en balans på en knivsegg, bedömer Johan Engvall. Länderna i fråga har fortsatt många band till Ryssland. Hos flera av dem finns ryska militärbaser.

– De känner sig väldigt utsatta. Ryssland har uppfattats som den stora säkerhetsaktören i regionen, men nu är det uppenbart att de behöver andra relationer. De har inte haft några säkerhetspolitiska alternativ i det fall Ryssland skulle vända sig emot dem.

Fakta: Oberoende staters samvälde

Oberoende staters samvälde, OSS (på ryska SNG och på engelska CIS), är ett mellanstatligt förbund som bildades 1991 efter Sovjetunionens upplösning.

Tanken är att medlemsländerna inom OSS ska samordna sig politiskt, ekonomiskt och militärt.

Från början bestod organisationen av Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina (se nedan) och Uzbekistan. Georgien anslöt ett par år senare.

Estland, Lettland och Litauen nobbade OSS för att söka nya samarbeten västerut.

Ukraina skrev aldrig under grundavtalet och blev aldrig en regelrätt medlem av OSS, men var länge en associerad stat. 2014, när Ryssland annekterade Krimhalvön, började landet dra sig ur organisationens funktioner. Georgien lämnade OSS med anledning av kriget med Ryssland 2008.

Generalsekreterare i OSS är sedan 2007 Sergej Lebedev, tidigare chef för Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR och vän med Vladimir Putin sedan KGB-tiden.


Fakta: Försvarspakten

Fördragsorganisationen för kollektiv säkerhet (ODKB på ryska, CSTO på engelska) har sex medlemmar: Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan.

Efter Sovjetunionens fall skrev nio av de nybildade staterna under ett kollektivt säkerhetsfördrag. Efter några år hoppade några av dem av, men 2002 formaliserades samarbetet i en regelrätt militärallians med sex stater. Medlemmarna får köpa ryska vapen till förmånliga priser.

Likt Nato har den östliga alliansen en nedtecknad paragraf om att en attack mot en medlemsstat ska uppfattas som en attack mot samtliga. I praktiken har den dock föga betydelse eftersom staterna har haft svårt att enas om vad som utgör en sådan attack.

Armenien har fått nobben när landet har velat ha stöd i konflikten med Azerbajdzjan. Två medlemsländer, Kirgizistan och Tadzjikistan, har tidvis legat i krig med varandra.

ODKB har skickat fredsbevarande styrkor vid ett tillfälle. Det var i början av 2022, när det nya ledarskapet i Kazakstan kallade på hjälp för att stävja landsomfattande protester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!