Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fängslad Navalnyj: EU måste agera mot korruption

"Korruption är ett knivigt ämne att diskutera på globala toppmöten", konstaterar Aleksej Navalnyj från sin fängelsecell – men uppmanar ändå västledare att göra just detta. Ett år har gått sedan den ryske oppositionsledaren förgiftades på ett flyg över Sibirien.

En polis pratar i telefon framför graffiti i S:t Petersburg med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

En polis pratar i telefon framför graffiti i S:t Petersburg med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Foto: Ivan Petrov/AP/TT

Ryssland2021-08-20 13:55

På årsdagen av giftattacken publicerar franska Le Monde, tyska Frankfurter Allgemeine och brittiska The Guardian en debattartikel av Navalnyj, där regimkritikern konstaterar att korruption inte bara är ett problem i enstaka länder, utan en global utmaning.

Kriget i Ukraina är Putins hämnd för "antikorruptionsrevolutionen" i landet, skriver Navalnyj. Migrationskriser då folk flyr från fattigdomen hänger också ihop med korruption, liksom skogsbränder.

Uppmanar väst ta täten

De pengar som stulits från vanliga medborgare förvaras enligt Navalnyj till 90 procent i väst. Han uppmanar därför ledare i EU och USA att ta täten i korruptionsbekämpningen.

"Allt som krävs är att västledare visar beslutsamhet och politisk vilja", skriver han.

Navalnyj föreslår fem åtgärder för att komma till rätta med problemet. För det första bör västvärlden identifiera de länder som uppmuntrar till korruption och vidta åtgärder mot dem. För det andra bör avtal mellan utländska företag och motparter i korruptionsdrabbade länder offentliggöras, om avtalsparten har minsta koppling till staten eller det offentliga.

Sanktioner mot oligarker

För det tredje bör sanktioner införas mot ryska oligarker som står nära Putin. "Det finns inget mer frustrerande än att kolla igenom den senaste sanktionslistan", skriver Navalnyj, eftersom den inte angriper "rätt" personer.

För det fjärde måste västländer som USA, Storbritannien och Tyskland – som alla har "utmärkta verktyg" för att bekämpa utländsk korruption – sluta tassa på tå kring korruptionen i exempelvis Ryssland.

För det femte bör en internationell kommission för korruptionsbekämpning inrättas, enligt oppositionspolitikern.

Vårdades i Berlin

Aleksej Navalnyj insjuknade akut den 20 augusti 2020 under en flygtur mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han evakuerades till Berlin, där det konstaterades att han förgiftats av det Sovjetutvecklade nervgiftet novitojk.

Efter att ha tillfrisknat återvände han frivilligt till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps omedelbart och sitter sedan dess fängslad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!