Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Saudisk aktivist till terrordomstol

Den uppmärksammade rättegången mot saudiska aktivisten Loujain al-Hathloul har återupptagits – men ska fortsätta i en särskild terrordomstol. Hon fängslades i maj 2018, och fallet har väckt internationell kritik.

Loujain al-Hathloul 2014. Arkivbild.

Loujain al-Hathloul 2014. Arkivbild.

Foto: Loujain al-Hathloul/AP/TT

Politik2020-11-25 06:50

Onsdagens förhandling skedde nästan en månad efter det att al-Hathloul inlett en hungerstrejk i fängelset, som hon efter två veckor tvingades att avbryta.

Hon har liksom tre andra kvinnor, som också framträdde i rätten samma dag, suttit fängslad i Saudiarabien i över två år. Rättegången inleddes i mars 2019.

Det framgår inte om även rättsfallen mot aktivisterna Nassima al-Sadah, Samar Badawi och Nouf Abdulaziz ska drivas i en terrordomstol framöver.

Enligt Loujain al-Hathlouls familj och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul, som bland annat kämpat för kvinnors rätt att köra bil, greps tillsammans med en rad andra aktivister. De anklagades svepande för att utgöra hot mot landets säkerhet.

Fakta: Loujain al-Hathloul

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil och mot förmyndarsystemet i Saudiarabien.

Hon satt fängslad i 73 dagar sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Hon greps igen den 17 maj 2018 och har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset, enligt familjen och människorättsorganisationer.

Källa: Amnesty International

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!