Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Milis anklagas för att stoppa covidvaccin

Huthimilisen i Jemen anklagas för att stoppa covidvaccin från att nå den svårt prövade befolkningen i de områden som rörelsen kontrollerar.

Vaccin har anlänt till Jemen och avlastas här i Aden. Men huthimilisen som kontrollerar stora delar av landet låter det inte komma fram till invånarna, enligt en människorättsorganisation.

Vaccin har anlänt till Jemen och avlastas här i Aden. Men huthimilisen som kontrollerar stora delar av landet låter det inte komma fram till invånarna, enligt en människorättsorganisation.

Foto: Wail al-Qubaty/AP/TT

Politik2021-06-01 13:21

Ledare inom milisen, som håller stora delar av norra Jemen och huvudstaden Sanaa, både hindrar fri information om farorna med coronaviruset och uppgifter om hur spridd sjukdomen covid-19 är i deras territorier.

"Det medvetna beslutet av huthiledare att lägga locket på om det verkliga antalet covid-19-fall och deras motstånd mot vaccin innebär en risk för människors liv", säger människorättsorganisationen Human Rights Watchs chef för Mellanöstern, Michael Page, i ett pressmeddelande.

Jemen tog emot 360 000 doser av Astra Zenecas vaccin i slutet av mars. Under året ska sammanlagt 1,9 miljoner doser levereras till det krigshärjade landet genom vaccinsamarbetet Covax.

Men inget vaccin har nått de norra delarna eftersom milisen inte har samarbetat med Världshälsoorganisationen (WHO), enligt HRW som i sin tur citerar en väl insatt källa.

Sedan mars 2015 krigar milisen mot en koalition ledd av Saudiarabien som strider för det internationellt mer erkända styret i konflikten. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Tiotusentals liv har krävts och omkring 3,3 miljoner människor har enligt FN tvingats på flykt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!