Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Liten lojal skara kvar runt Trump

Hans tidigare så trogne vicepresident har lämnat båten, liksom flera andra högt uppsatta rådgivare. Men USA:s avgående president Donald Trump har en liten skara lojala vid sin sida som sporrat honom att bestrida valförlusten.
–De lojala inser att han definitivt inte vill förlora, det har varit ett mönster hela hans liv, noterar Karin Henriksson, Washingtonbaserad journalist och författare.

USA:s avgående president Donald Trump vid onsdagens massmöte i Washington DC.

USA:s avgående president Donald Trump vid onsdagens massmöte i Washington DC.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Politik2021-01-08 06:05

– Den drivkraften i kombination med självupptagenhet och förmågan att mobba och hota med rättsliga åtgärder har fungerat för Trump fram tills nu.

De dramatiska upploppsscenerna vid kongressbyggnaden Kapitolium fick många av de mest inbitna Trumpanhängarna att dra öronen till sig: Samtidigt som ledamöterna stod i begrepp att formellt utse demokraten Joe Biden till USA:s nästa president tågade tiotusentals Trumpflaggbärande anhängare mot Kapitolium, en attack som kulminerade i dödligt våld.

Presidentens fel?

Snart hördes bitsk kritik om att presidenten genom utdragna och felaktiga påståenden om valfusk piskat upp ilskan hos sina anhängare och därför bär ansvar för våldsamheterna.

"De försökte slita sönder vår demokrati. De misslyckades", säger senatens blivande minoritetsledare Mitch McConnell enligt tidningen The New York Times.

McConnell har de senaste åren gjort sig känd som en av president Trumps närmaste, men när kongressen började räkna elektorsrösterna höll han ett eldigt tal där han sade att han kommer att respektera amerikanska folkets röst. Därmed tog han en gång för alla avstånd från Trumps påståenden om ett "stulet val".

McConnell är inte ensam. Trumps hustru Melania Trump samt hans svärson och rådgivare Jared Kushner har i veckor uppmanat presidenten att erkänna sig besegrad, rapporterar webbtidningen Politico.

Anklagad för svek

Även vicepresident Mike Pence sällade sig till gruppen när han i egenskap av senatens ordförande sade att han inte kommer att försöka stoppa godkännandet av Joe Biden som valsegrare. Det resulterade i stark kritik från hans chef, som twittrade att vicepresidenten "inte hade mod" att skydda USA.

– Pence har stått lojalt vid Trumps sida i över fyra år och så anklagar Trump honom för svek när han fullföljer sin konstitutionella uppgift. Frågan är om Pence nu kommer att hota med det 25:e författningstillägget, säger Henriksson som bland annat skrivit en biografi om Donald Trump.

Enligt tillägget kan en president förklaras oförmögen att utföra sina plikter och därför avsättas. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongresstillsatt expertpanel.

Vill inte lyssna

Karin Henriksson noterar att flera rådgivare och höga partiföreträdare i veckor sagt till presidenten att sluta med de uppviglande påståendena om valfusk och i stället fokusera på vad han åstadkommit – som skattesänkningar, avregleringar och de så kallade Abrahamavtalen om normaliserade relationer mellan Israel och Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan.

– Men han vill inte lyssna på något sådant, det framgår tydligt. Alltsedan pandemins början har Trump levt i en värld av förnekande, där han inte vill ta till sig dåliga nyheter. Och nu kan han inte förstå att han inte vann, i hans värld är en "loser" det värsta man kan vara.

Den inre kretsen har dock avhållit sig från sådana råd och likt ett mantra upprepat påståendena om gömda röster och annat valfusk. Bland lojalisterna ingår Trumps vuxna barn Ivanka, Eric och Donald junior samt rådgivaren Stephen Miller, stabschefen Mark Meadows och den privata advokaten och tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani.

Flera av dem deltog i presidentens massmöte på temat "Save America" (Rädda Amerika) på förmiddagen innan kongressen började räkna elektorsrösterna. Det var där som Giuliani sade att en "rättegång genom strid" borde avgöra valresultatet. Donald Trump själv fortsatte att påstå att valet stulits medan hans namne och son hävdade att Republikanska partiet nu är Trumps och att alla borde "ta fajten" för honom.

Bakgrund: USA:s avgående president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Trump förlorade valet 2020 mot demokraten Joe Biden. Enligt källor överväger han att ställa upp i presidentvalet igen 2024.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump har arbetat i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som har varit en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Donald Trump spelar gärna golf och tycker om snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!